Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitnodiging: Leerwerkfestival, 16 mei 2022 (= volgeboekt!)

04 april 2022

Je bent van harte uitgenodigd voor het Leerwerkfestival op 16 mei in de Mariënhof in Amersfoort! Het Leerwerkfestival wordt georganiseerd door de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt in samenwerking met SBB, Kennispunt LLO, Landelijk Team Leerwerkloketten en de ministeries van SZW en OCW. 

Het wordt een dag waarin we starten met een plenair deel met keynote-spreker Jos Sanders, lector Leren tijdens de Beroepsloopbaan, van de HAN. Gevolgd door de eerste ronde van sessies die in het teken staan van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In de sessies is aandacht voor praktijkleren, jeugdwerkloosheid en een leven lang ontwikkelen. Bij de aanmelding geef je aan, aan welke sessie(s) je wilt deelnemen.

Na de lunch neemt jongerentheatergroep SubSub ons mee in het Ont-Moeten. Gevolgd door de tweede sessieronde. Gezamenlijk sluiten we af om 15:30 uur. Daarna is er tijdens de afsluitende borrel nog de gelegenheid om door te praten, ervaringen uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. 

Overzicht van de workshops

  1. Leven Lang Ontwikkelen met de Leerwerkloketten!
  2. SER: Hoe wordt de oriëntatiefase een springplank naar een nieuwe baan?
  3. Praktijkleren in Haaglanden: maximale aandacht en sturing zorgt voor succeservaringen
  4. Stevige start op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat
  5. Doorstroom op Zuid: Samen meer Impact in de Rotterdamse Praktijk!
  6. Onderweg naar duurzame plekken op de arbeidsmarkt: samenwerking School@Work 
  7. Aan de slag met praktijkleren – De achthonderd

Voor wie?

Het festival is bedoeld voor Professionals in de werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening (van o.a. UWV, gemeenten, SW-bedrijven en leerwerkloketten) en voor professionals uit het onderwijs en Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC).

Programma

9.30 - 10.00 uur    Inloop
10.00 – 11.15 uur    Plenaire opening met keynote-spreker Jos Sanders
11.30 – 12.30 uur    Workshopronde 1
12.30 – 13.15 uur    Lunchpauze
13.15 – 13.40 uur    Plenair: optreden door jongeren theatergroep SubSub
13.45 – 14.45 uur    Workshopronde 2
15.00 – 15.30 uur    Plenaire afsluiting
15.30 - 16.30 uur     Borrel

Aanmelden

Deelname is gratis en op inschrijving. Na inschrijving rekenen we op uw komst. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, laat het ons dan weten. Dan passen wij je inschrijving aan zodat een andere geïnteresseerde jouw plaats kan innemen.

Beschrijving van de workshops

1. Leven Lang Ontwikkelen met de Leerwerkloketten!

Wat is een Leven Lang Ontwikkelen en waarom is het belangrijk voor jou en voor iedereen in onze samenleving? In deze sessie nemen we je mee in de laatste ontwikkelingen rond Leven Lang Ontwikkelen. We laten je kennismaken met de belangrijkste initiatieven die er zijn. Hierdoor ben je weer bij, kan je ermee aan de slag en werk je ook aan je eigen ontwikkeling. Daarnaast laten we je zien waarvoor jij en je medewerkers terecht kunnen bij het Leerwerkloket in de regio. Neem al je vragen over Leven Leven Lang Ontwikkelen mee!

Sprekers: Gera de Vries - landelijk adviseur Leerwerkloketten en Fatima Chehlaoui - adviseur Leerwerkloketten

2. SER: Hoe wordt de oriëntatiefase een springplank naar een nieuwe baan?

Deze sessie levert inzichten op over het inrichten van de oriëntatiefase bij een zij-instroom en van werk naar werk-traject. Welke kennis en ervaringen zijn er inmiddels vanuit onderzoek en vanuit ervaringen in de praktijk? Een voorbeeld van een Leerkwerkakkoord uit Rotterdam laat zien hoe je mensen kunt laten kennismaken met werken in een voor hen nieuwe sector met de oriëntatiefase als springplank.

Sprekers: Marion Sieh - Actie-agenda Leven Lang Ontwikkelen SER en een collega van Leerwerkakkoorden Rotterdam

3. Praktijkleren in Haaglanden: maximale aandacht en sturing zorgt voor succeservaringen

In begin 2020 begon een klein team van regionale believers aan het avontuur van Praktijkleren. Met horten en stoten, ook als gevolg van Corona werden de eerste stappen gezet. Inmiddels is het deze kleine club gelukt om alle betrokken partners te overtuigen van het nut en de noodzaak van praktijkleren. Hoe? Dat hoor je in deze workshop. Zowel de zaken die goed gingen, als de failures. En ja, ook Haaglanden leert nog iedere dag. Aan het einde van de workshop kun je de opgedane kennis gebruiken om praktijkleren in je eigen regio verder te brengen. 

Spreker: Jurjen Dikker - regionaal adviseur praktijkleren, Regio Haaglanden

4. Stevige start op de arbeidsmarkt met een mbo-certificaat

Het mbo biedt werkzoekenden en werkenden kansen om een mbo-certificaat te behalen, door werken en leren te combineren. Bij een erkend leerbedrijf leert de kandidaat in de praktijk wat hij of zij nodig heeft om het werk goed te kunnen doen. De mbo-school vult dit aan met les en een examen. Bij voldoende resultaat ontvang de kandidaat het mbo-certificaat. De werkgever weet zo precies wat de kandidaat kan. De kandidaat heeft een waardevol papier op zak, herkenbaar voor werkgevers en opleiders bij een eventuele volgende sollicitatie of doorleren. In deze workshop laten we met een mooi voorbeeld zien hoe je in de samenwerking tussen de gemeente/UWV, school, de werkgever en de kandidaat, tot een passend opleidingsaanbod komt. 

Sprekers: Renske Hamstra - regiomanager SBB en Annemiek Haneveld - projectmanager SBB

5. Doorstroom op Zuid: Samen meer Impact in de Rotterdamse Praktijk!

In deze sessie geven we inzicht in een “andere manier” om mensen meer perspectief op passend werk te bieden. Doorstroom op Zuid is een samenwerking tussen onderwijs, gemeente en sociaal ondernemers. We vertellen hoe de samenwerking tot stand is gekomen en wat de samenwerking oplevert. De samenwerking ontwikkelt zich nog volop, zowel vanuit ieders eigen perspectief als vanuit ons gezamenlijke doel: mensen aan werk helpen, voor wie de stap naar werk niet vanzelfsprekend is. We laten zien wat de impact is op sociaal maatschappelijk gebied èn op het financieel economische vlak. Door het anders te doen, zijn we kostenefficiënt, effectiever en vooral waardevoller voor de doelgroep! Hoe anders we het doen? Dat gaan we vertellen.

Sprekers: Gitte Nagel - afdelingsleider UTC Job Academie en programmaleider arbeid bij Stichting BOOR, Hans de Hoog - verbinder bij DAM, Duurzame Aanvullende Mobiliteit en Richelle Stewart - Ontwikkelcoach Instrumentenhuis gemeente Rotterdam

6. Onderweg naar duurzame plekken op de arbeidsmarkt: samenwerking School@Work 

Binnen School@Work slaan drie partijen de handen ineen om (jong)volwassenen ‘op de rit’ te krijgen. De drie partijen zijn gemeenten, sociale leerwerkbedrijven en mboRijnland. Gemeenten melden (jong)volwassenen aan. Studenten worden binnen School@Work intensief begeleid door zowel de docent als de praktijkopleider. Met afnemende sturing worden ze gecoacht door de docent. Door zo te werken vergroot School@Work het eigenaarschap en de zelfstandigheid van de studenten. Over onze werkwijze en het nazorgtraject vertellen wij jullie uitgebreid in deze workshop!

Spreker: Caroline van Duijvenbode - projectcoördinator School@Work en vanuit gemeente en sociaal leerwerkbedrijf

7. Aan de slag met praktijkleren – De achthonderd

De achthonderd is gestart als Programma Duurzame Inzetbaarheid. Dit programma is opgezet als opleidingstraject in samenwerking met partners en bedrijven. Het doel van dit programma is om in 2023 tenminste 800 mensen van 18 jaar en ouder met een maatwerk opleidingstraject te hebben begeleid naar duurzame arbeidsrelaties. We zijn geen organisatie: de achthonderd is een werkwijze, waarbij we met partners en bedrijven hebben afgesproken deze gezamenlijk te hanteren en verder te ontwikkelen. In het eerste jaar hebben we ervaren dat mensen die niet uitkomen met de reguliere voorzieningen op de opleidings- en arbeidsmarkt, zich soms al met weinig aanpassingen kunnen ontwikkelen tot zeer bekwame en loyale werknemers. Met diploma!

Sprekers: Dorien Vervest - projectleider Intake & Instroom Summa college en Willem van der Craats - programmamanager Summa college
Over De achthonderd | Programma Duurzame Inzetbaarheid (de800.nl)

Naar boven

Wij hebben nog een paar aandachtspunten

  • Er is beperkt ruimte dus wees er snel bij met aanmelden!
  • De logistieke organisatie en deelnemersregistratie is in handen van VNG Connect.
  • Na inschrijving krijg je via hen nadere informatie. Logistieke vragen kunnen worden gesteld via vngconnectcongressen@vng.nl
  • Voor inhoudelijke vragen:

Naar boven