Overslaan en naar de inhoud gaan

Wajong project

Gepubliceerd op 17 mei 2016

Sinds 1 januari 2015 geldt de Participatiewet. Waar jongeren met een beperking eerst alleen onder de verantwoordelijkheid van UWV vielen is dit nu de gedeelde verantwoordelijkheid van de gemeenten en UWV.

Hoe zit dat nu precies?

Jongeren met een beperking die voor 1 januari 2015 in de Wajongregeling kwamen en 18 jaar waren, blijven onder verantwoording van UWV. Vanaf 1 januari 2015 vallen  jongeren met een beperking onder de gemeente en is er alleen nog recht op een Wajongregeling  als iemand duurzaam niet tot werken in staat is.

Jongeren met een beperking die mogelijkheden hebben om te werken, kunnen aan de slag in een afspraakbaan. Er is geen verschil tussen jongeren die onder de gemeente of UWV vallen. Als het nodig is kunnen er voorzieningen worden ingezet zoals een jobcoach. Er zijn ook jongeren die werken bij een sociale werkvoorziening om arbeidsritme te behouden. Vanuit de overheid zijn er dus drie partijen intensief bezig met het bemiddelen van jongeren met een beperking  richting de arbeidsmarkt. Maar waarom zou je dit apart van elkaar doen, als het veel beter samen kan?

Het Wajongproject

Om dit in de arbeidsmarktregio Groningen op te pakken is het Wajongproject opgezet. Het project is meer dan een werkwijze bedenken voor/of het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking. Dit project is bedoeld als stap in het verder ontwikkelen van een integrale werkwijze voor deze doelgroep in de gehele arbeidsmarktregio.

Doelstelling van het project

Binnen de arbeidsmarktregio Groningen werken 27 gemeenten en UWV samen onder de naam Werk in Zicht. De arbeidsmarktregio is verdeeld in vier subregio’s.

De vier subregio’s Centraal Groningen, Oost Groningen, Noord Groningen en Noord Drenthe zijn verschillend wat betreft economische en arbeidsmarkt situatie en de samenwerking tussen gemeenten, WSW bedrijven en UWV. Daarom heeft binnen dit project elke subregio een eigen projectvoorstel gedaan passend bij de regionale omstandigheden. Voor elke regio zijn twee doelstellingen geformuleerd:

Doelstelling 1: Het geschikt maken en plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking op afspraakbanen. De beoogde projectresultaten zijn:

  • De 4 arbeidsmarktregio’s nemen samen 60 Wajongers en 20 schoolverlaters in traject. Een deel van deze Wajongers heeft een WSW indicatie.
  • De helft is na afloop van dit project geplaatst op een afspraakbaan.
  • Er is een overzicht van de ontwikkelde werkvormen voor samenwerking met voor en nadelen, plus advies voor een vervolg.

Doelstelling 2: Het bevorderen van de samenwerking tussen de regionaal publieke partijen. De beoogde projectresultaten zijn:

  • Na afloop van het project staat er een samenwerking tussen de betrokken partijen in de vier subregio’s voor deze doelgroep. Een samenwerking die in de toekomst verder ontwikkeld kan worden.
  • Er is meer kennis en inzicht in elkaars werkwijzen en methodieken en waar mogelijk wordt hier ook na dit project gebruik van gemaakt.
  • De lijnen zijn korter en men weet elkaar beter te vinden in de regio.
  • De werkgeversdienstverlening is geïntegreerd in de aanpak van de regio’s
     

De eerste resultaten zijn positief

De werk- en overlegstructuur is opgezet en het proces van samenwerken en kennisdeling is gestart.  De samenwerking is intensief als het nodig is voor de klant en meer op afstand als het kan. Netwerken worden uitgebreid nu men elkaar beter weet te vinden. Dit resulteert in een plaatsing van bijna de helft van de deelnemers op een proefplaatsing of een afspraakbaan.

In verschillende regio’s wordt dit op verschillende manieren aanpakt, maar de conclusie is:

Het maakt geen verschil wie verantwoordelijk is voor een jongere met een beperking. Het gaat om de integrale samenwerking. De samenwerking tussen coaches van de sociale werkvoorziening, coaches vanuit gemeente en UWV is een groot succes. Dit geeft vertrouwen in het behalen van het beoogde projectresultaat in oktober 2016.