Overslaan en naar de inhoud gaan

Doelgroepregister banenafspraak

In het doelgroepregister staan de mensen die onder de banenafspraak vallen. De bedoeling is hen extra kansen te geven bij reguliere werkgevers.

Alle mensen voor wie de banenafspraak geldt, zijn opgenomen in het doelgroepregister. De werkgever kan zo nagaan of een sollicitant tot de doelgroep behoort. 

Wat houdt het doelgroepregister in?

Hierin staan de mensen die onder de banenafspraak vallen. UWV beheert het doelgroepregister en actualiseert dit regelmatig. De registratie vloeit voort uit een landelijke afspraak die het kabinet en de werkgevers- en werknemersorganisaties in 2013 hebben gemaakt. 

Zij kwamen toen overeen om extra banen bij reguliere werkgevers te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking: in totaal 125.000 banen (ten opzichte van de peildatum van 1 januari 2013). Het gaat om 100.000 banen in de marktsector die in 2026 gerealiseerd moeten zijn en 25.000 banen bij de overheid die in 2024 moeten zijn gecreëerd. 

De banenafspraak is erop gericht dat mensen met een arbeidsbeperking extra kansen krijgen bij reguliere werkgevers, waardoor een meer inclusieve arbeidsmarkt ontstaat. Alle werkgevers, groot en klein, kunnen zorgen voor de banen. De opname van een werknemer in het doelgroepregister heeft voor de werkgever een aantal voordelen zoals de no-riskpolis.

Wie staan in het doelgroepregister?

De mensen die tot de doelgroep voor de banenafspraak horen. Concreet gaat het om de volgende groepen: 

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.
  • Leerlingen en ex-leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en het Praktijkonderwijs die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV.
  • Mensen met een Wsw-indicatie (voormalige Wet Sociale Werkvoorziening).
  • Wajongers met arbeidsvermogen.
  • Mensen met een Wiw-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen).
  • Mensen met een medische beperking die is ontstaan voor hun 18e verjaardag of tijdens de studie, voor wie geldt dat zij alleen met een werkvoorziening het minimumloon kunnen verdienen.

Werken mensen beschut op grond van de Participatiewet en is hun loonwaarde vastgesteld? Dan worden zij niet opgenomen in het doelgroepregister.

Wie kunnen gegevens uit het doelgroepregister opvragen?

UWV, gemeenten, werkgevers en burgers kunnen gegevens uit het doelgroepregister opvragen. Welke gegevens kunnen worden opgevraagd, hangt af van het doel waarvoor zij worden gebruikt. Burgers en werkgevers kunnen alleen opvragen of iemand wel of niet is opgenomen in het doelgroepregister. Er wordt geen andere informatie gegeven.

De werkgever kan via het werkgeversportaal van UWV nagaan of iemand in het doelgroepregister staat en meetelt voor de banenafspraak. Dit is mogelijk voor een sollicitant, uitzendkracht, werknemer of gedetacheerde werknemer. De werkgever vraagt de informatie van een sollicitant of uitzendkracht op met het Burgerservicenummer (BSN). Voor een werknemer of gedetacheerde werknemer kan de werkgever behalve het BSN ook het loonheffingennummer gebruiken. 

De burger kan de eigen registratie bekijken, dus het wel of niet geregistreerd staan in het doelgroepregister. Dit kan de burger inzien op Mijn UWV, de persoonlijke omgeving van UWV. Hiervoor is het BSN nodig.

Hoe wordt de banengroei bijgehouden?

Aan de hand van de gegevens in het doelgroepregister monitort UWV jaarlijks op landelijk niveau de banengroei in de marktsector en bij de overheid. Het gaat om het aantal extra banen dat alle werkgevers gezamenlijk in een sector realiseren en niet om hoeveel banen individuele werkgevers creëren. Hiermee kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgen of de nagestreefde aantallen per jaar worden gehaald.