Ondersteuning Programmaraad
Het terrein van werk en inkomen is flink in beweging. Arbeidsmarktregio's staan voor de opgave meer mensen aan het werk te helpen. Programmaraad waarin Divosa, VNG, UWV en Cedris samenwerken, ondersteunt hen hierbij.
Concrete steun
Bent u werkzaam in een arbeidsmarktregio bij UWV , een gemeente of een SW-bedrijf en wilt u de dienstverlening verbeteren of loopt u ergens tegenaan in de regionale samenwerking? Werkt bepaalde regelgeving in de praktijk niet goed? Of wilt u weten hoe een andere regio bijvoorbeeld het werkgeversservicepunt inricht?
In al dat soort gevallen kunnen we u van dienst zijn. Door direct antwoord te geven op uw vraag, door langs te komen voor een review, door u met anderen in contact te brengen, of door bepaalde vraagstukken op landelijk niveau aan te kaarten om de systemen beter werkend te krijgen. Omdat we mede onderdeel zijn van het sociaal domein, hechten we belang aan het ondersteunen van uw doelstelling de regio.
Meer weten en meer vertellen
Lees ons Jaarplan 2020. Samenvatting:
1. Ondersteuning algemeen: de menukaart van de Programmaraad
De Programmaraad werkt vraaggericht en anticipeert op signalen uit de regio. Kernwoorden bij de ondersteuning zijn:
- Inspireren
- Verbinden
- Stimuleren van ontwikkeling
- Delen van kennis
- Implementatie-ondersteuning
De Menukaart waarin de verschillende instrumenten van de Programmaraad zijn opgenomen is samengesteld op basis van de ervaringen van de afgelopen jaren en wordt steeds weer gefinetuned.
2. Doe-agenda Perspectief op Werk
De Programmaraad stemt in de uitvoering af met de verschillende betrokken partijen, zodat de ondersteuning voor de arbeidsmarktregio’s complementair wordt ingericht en er geen zaken dubbel worden gedaan. Activiteiten van de Programmaraad betreffen het actualiseren van relevante producten met werkgeversorganisaties , deelname in het ondersteuningsteam en het beschikbaar stellen van de communicatiekanalen.
3. Implementatieondersteuning SUWI-wetgeving
De Programmaraad ziet voor zichzelf een ondersteunende rol weggelegd bij de technische implementatie van SUWI-wetgeving. Deze ondersteuning bestaat uit informeren en kennis delen, online-campagne Herkenbare Vindbare en Bereikbare, werkgeversdienstverlening , werkgeverstevredenheidmonitor en implementatie activiteiten besluit SUWI.
4. Technische Implementatie Breed Offensief
Voor de implementatie worden de communicatiekanalen van de Programmaraad gebruikt. Er wordt een implementatieproduct nieuwe procesaanpak loonwaardemeting en een klantreis ontwikkeld en de loonkostensubsidietool wordt geactualiseerd.
5. Pilots Praktijkleren met een praktijkverklaring
In 2020 verkent de Programmaraad met SBB verschillende thema’s:
- De rol van praktijkleren voor inburgeraars
- De relatie tussen praktijkleren en werk-fittrajecten
- Werkgeversbenadering: de relatie tussen praktijkleren en passend werk
- ( jobcarving /jobcreation)
6. Simpel Switchen in de Participatieketen
De Programmaraad ontwikkeld activiteiten met als doel arbeidsmarktregio’s te stimuleren om volop in te zetten op de overgang van dagbesteding naar (beschut) werk. Ook begeleiding (spoor 4) zal hierbij een belangrijk thema zijn. In 2020 krijgt de handreiking ‘Simpel switchen van dagbesteding naar werk’ een vervolg d.m.v. klantreizen, bovenregionale bijeenkomsten en een webinar.
7. Beschut werk: leren van elkaar
De Programmaraad zet in op kennisdeling en het wisselen van ervaringsverhalen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van intervisiebijeenkomst(en) op praktijkdagen, praktijkvoorbeelden en dialoogsessies tussen UWV en gemeenten over de uitvoering van advisering over beschut werk door UWV.
8. Samenwerking GGZ en W&I
Het jaar 2020 staat in het teken van een laatste sprint om de samenwerking vorm te geven, met als doel mensen met een psychische kwetsbaarheid naar werk te
leiden en aan het werk te houden. Daarnaast moet de samenwerking worden geborgd. De rol van de Programmaraad bestaat uit het faciliteren van kennisdeling en het inventariseren van nog aanwezige knelpunten.
9. Gegevensuitwisseling
De Programmaraad sluit aan bij diverse ontwikkelingen en werkgroepen in het kader van gegevensuitwisseling. De kennis en producten die hieruit voortkomen, worden gedeeld via de communicatiekanalen van de Programmaraad. Daar waar nodig draagt de Programmaraad zorg voor praktijkvoorbeelden.
10. Professionalisering
De Programmaraad vindt het belangrijk dat professionals ondersteund worden bij het ontwikkelen van professionele standaarden en het creëren van ruimte om
tot werkende oplossingen te kunnen komen.
11. Schakelpunt Landelijke Werkgevers
Het doel van het Schakelpunt is landelijke werkgevers te ondersteunen bij hun behoefte aan personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Wilt u meer informatie, heeft u een dilemma of een vraag? Wilt u een mooi initiatief of (praktijk)ervaring delen? Wij horen het graag van u. Neem hiervoor contact op met de Programmaraad via infosamenvoordeklantnl.