Autisme en werk

08 mei 2019

Werken met autisme staat volop in de belangstelling. Het thema van de Autismeweek 2019, die begin april plaatsvond, was ‘Autisme werkt’. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) roept werkgevers op om de kracht van autisme op de werkvloer zelf te ervaren. Bedrijven die dat doen, zijn betere bedrijven, aldus de NVA.

Positieve eigenschappen

Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten.

Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie. Daarnaast is een divers werknemersbestand een uiting van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’; steeds vaker één van de selectiecriteria voor aanbestedende partijen. Maar werknemers met autisme leveren ook op een andere manier voordeel op: bedrijven waar openlijk gesproken kan worden over beperkingen, kennen een betere werksfeer. Dit heeft minder verzuim door stress en ziekte tot gevolg. Bovendien stimuleert openheid over zaken die niet zo makkelijk gaan alle werknemers om serieus na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren.

Website WerkWeb-Autisme (WW-A) online

Tijdens het seminar ‘Kracht van Autisme, autisme zakelijk bekeken’ is de website WerkWeb-Autisme, kortweg WW-A, officieel gelanceerd. WW-A is te vinden via www.werkwebautisme.nl. WW-A is een solide wetenschappelijk onderbouwd platform met een inhoud en vormgeving die bedoeld zijn om normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme vanaf 15 jaar te ondersteunen bij studie en werk.

Persoonlijk ontwikkelprofiel

De nieuwe site bevat onder meer wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten binnen een afgeschermd persoonlijk ontwikkelprofiel, een WERKboek-Autisme met oefeningen, informatie en aandachtspunten, en relevante informatie rondom studeren en werken met autisme, voor verschillende doelgroepen:

  • mensen met autisme die leren, werk zoeken, werken of uitgevallen zijn,
  • werkgevers
  • begeleiders en ouders

Brede basis

WW-A is ontwikkeld door de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek, Gezondheidswetenschappen UMC Groningen, het Kenniscentrum zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam, de Nederlandse Vereniging van Autisme en de Academische Werkplaats Autisme. Werkwebautisme.nl is een solide wetenschappelijk onderbouwd platform.

Voor meer informatie:

Dit artikel is onderdeel van de nieuwbrief Samenwerking GGZ en W&I van mei 2019. Lees hier de overige items.

Vond u deze pagina interessant?

To prevent automated spam submissions leave this field empty.