Banenafspraak: aantal banen voor mensen met arbeidsbeperking boven verwachting, maar overheid blijft achter

08 mei 2019

Het aantal mensen met een arbeidsbeperking dat aan het werk is, ligt hoger dan verwacht werd. Momenteel heeft het bedrijfsleven 45.000 banen gecreëerd voor deze doelgroep, wat 15.000 boven de tussentijdse doelstelling ligt. De overheid moet 25.000 banen creëren maar loopt fors achter. Besloten is om de doelen voor het bedrijfsleven en de overheid samen te voegen. In 2026 moet het doel van 125.000 banen behaald zijn.

Nog veel te bereiken

Ondanks deze positief stemmende cijfers is er volgens banenafspraak-aanjager Aart van der Gaag het nog altijd belangrijk om met dezelfde inzet door te werken. Van der Gaag sprak onlangs de Cedris-lezing uit. Daarin zei hij dat een bevlogen voorhoede van ongeveer 10 procent van het bedrijfsleven mensen met een arbeidsbeperking heeft aangenomen. Dat houdt in dat de overige 90 procent nu aan zet is om mensen met een beperking in dienst te nemen.

Inhaalslag overheid

Bij ministeries, gemeenten, provincies, waterschappen en scholen moeten meer banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking, zowel voor laagopgeleiden als voor hoger opgeleiden. Op 11 april jl. hebben minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) een bestuursakkoord afgesloten met alle overheidssectoren, om een krachtige impuls te geven aan hun aandeel in de 125.000 extra banen. Van Ark: “Ook de overheid staat aan de lat en moet aan de bak. Mensen met een beperking moeten ook hier een kans krijgen. Er moet nog een flinke inhaalslag gemaakt worden door deze sector, zodat die 125.000 extra banen er daadwerkelijk komen.”

Dit artikel is onderdeel van de nieuwbrief Samenwerking GGZ en W&I van mei 2019. Lees hier de overige items.

Vond u deze pagina interessant?

To prevent automated spam submissions leave this field empty.