Overslaan en naar de inhoud gaan

Breed Offensief aangenomen, maar invoering uitgesteld tot juli 2023 

06 december 2022

Het Breed Offensief is een brede agenda om de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking te vergroten. Het betreft maatregelen om de wet- en regelgeving aan te passen en de uitvoering te verbeteren. In 2018 presenteerde toenmalig staatssecretaris Van Ark het Breed Offensief reeds aan de Kamer. Het wetsontwerp dateert uit 2019.

De wetsbehandeling liep helaas vertraging op in de politieke besluitvorming; denk aan de controversieelverklaring door de Tweede Kamer en de lange kabinetsformatie. Pas in juli dit jaar ging de Tweede Kamer akkoord met de inhoud van het wetsontwerp en in oktober lag het ter behandeling in de Eerste Kamer. Te laat om 1 januari 2023 als invoeringsdatum te kunnen halen en de wet tijdig te publiceren in het Staatsblad.

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel vlot behandeld en op 29 november 2022 zonder stemming aangenomen. Daardoor kunnen – conform afspraak tussen VNG en SZW - wel de wijziging van de kostendelersnorm en de extra vrijlating van arbeidsinkomsten voor mensen die met loonkostensubsidie werken per 1 januari 2023 in werking treden. 

De andere nog openstaande wijzigingen treden per 1 juli 2023 in werking. Dat betreft onder andere wijzigingen die de loonkostensubsidie aangaan.