Overslaan en naar de inhoud gaan

Doorontwikkeling arbeidsmarktdashboards

20 juli 2021

Er heeft op vrijdag 16 juli 2021 een release plaatsgevonden in het arbeidsmarktinformatieportaal op werk.nl. Met deze release zijn er enkele verbeteringen in de negen beschikbare arbeidsmarktdashboards gerealiseerd. Hieronder leest u wat er precies is veranderd.

Om welke verbeteringen gaat het precies?

Op verzoek van de dashboardgebruikers zijn er de volgende verbeteringen doorgevoerd:

  • Er zijn een handleiding en een instructievideo voor het gebruik van de dashboards beschikbaar gekomen;
  • De filters ‘gemeente’ en ‘provincie’ zijn nu in de dashboards van elkaar gescheiden, zodat deze afzonderlijk van elkaar kunnen worden gebruikt;
  • De manier van filteren op keuzemogelijkheden is verbeterd;
  • In het dashboard ‘WW-uitkeringen’ is 'sector' als extra keuzemogelijkheid toegevoegd;
  • De vormgeving van de dashboards is zoveel mogelijk gelijk getrokken. Denk onder andere aan de volgorde van knoppen, lettergrootte en positionering op de pagina.;
  • De grafieken zijn nu beter uitgelijnd. 

In de tweede helft van 2021 worden de dashboards weer verder doorontwikkeld. Wensen ten aanzien van de dashboards blijven daarom welkom. U kunt ze doorgeven via de contactpagina.

Binnenkort tiende dashboard beschikbaar

Naar verwachting komt in augustus het tiende dashboard in het arbeidsmarktinformatieportaal beschikbaar. Het betreft een dashboard dat op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt ontwikkeld om de crisisdienstverlening vanuit de regionale mobiliteitsteams te ondersteunen. Het zal een eerste versie van een dashboard met skills (vaardigheden) betreffen, dat in samenwerking met partners wordt ontwikkeld. Hierin zal een eerste interactief inzicht worden gegeven in de meest kansrijke en minder kansrijke beroepen en de bijbehorende vaardigheden. Maar ook de mogelijke overstapberoepen met overeenkomstige vaardigheden zullen hiermee zijn in te zien. 
Lees meer over skills en CompetentNL in het artikel dat hierover recent in de UWV Kennisnieuwsbrief van 15 juli 2021 verscheen.  

Bezoek en waardering arbeidsmarktinformatieportaal

Het arbeidsmarktinformatieportaal op werk.nl is eind maart dit jaar gelanceerd. Hierin wordt op een gebruiksvriendelijkere wijze arbeidsmarktinformatie aangeboden via thema’s, regionale pagina’s en interactieve dashboards. Bij alle publicaties staan de contactgegevens van de inhoudelijk specialisten van UWV vermeld. Zo wordt naast de online informatie ook persoonlijke dienstverlening geboden.

De doelgroep van dit portaal zijn met name professionals en beleidsmakers, die actief zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. In de eerste periode van de lancering werd soms een piek van 50.000 bezoekers per maand bereikt. De bezoekers geven voor het arbeidsmarktinformatieportaal het gemiddelde rapportcijfer 7,4.

Neem voor meer informatie of vragen over het arbeidsmarktinformatieportaal contact op met projectleider Paul Krans, Paul.Krans@uwv.nl.