Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste webinar met SZW: ‘Ontwikkelingen en samenhang in gegevensuitwisseling werkdomein’

24 oktober 2022

Dinsdag 11 oktober was de start van de webinarreeks over de samenhang van programma’s gegevensuitwisseling werkdomein. De Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt wil via deze Webinarreeks de professionals binnen de arbeidsmarkt te informeren op de samenhang en voortgang van de programma’s binnen het informatielandschap. 

In het openingswebinar met SZW werd het informatielandschap geschetst met de drie belangrijkste programma’s op dit gebied: WORKit, Verbetering Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) en de modernisering van het werkdomein. Deze programma’s dragen bij aan het beter matchen van werkgevers en werkzoekenden, onder andere door het samenwerken op gegevens.

Ontwikkelingen informatielandschap

Infographic Ontwikkelingen informatielandschap
Infographic Ontwikkelingen informatielandschap

Inzichten in gegevensuitwisseling

Gerlinde Scheper, projectleider bij de Programmaraad, heeft als doel managers en beleidsmedewerkers inzicht te geven in wat ze moeten weten en doen, wie ze moeten betrekken en waar ze alert op moeten blijven. Mark Timmer, plaatsvervangend afdelingshoofd bij het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid lichtte toe dat gewerkt wordt aan een goede digitale infrastructuur voor de arbeidsmarktregio’s, waarin het mogelijk is gegevens tussen publieke en private partijen elektronisch uit te wisselen ten dienste van de dienstverlening aan werkgevers, werkenden en werkzoekenden. 

Inmiddels kunnen professionals binnen hun dienstverlening al vele producten inzetten zoals instrumentengidsen Dennis en Eva en het skills dashboard. Het is zelfs een gemiste kans als ze dit niet doen, aldus Gerlinde Scheper. Het helpt kansen voor werkzoekenden en de werkgever te vergroten. 

Standaarden opnemen in wetgeving?

Mark Timmer lichte de aanleiding toe voor deze gezamenlijke programma’s die niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze hebben een sterke verbinding met het Breed Offensief en het eerdere Matchen op Werk. Doel is om meer mensen duurzaam aan het werk te helpen. Daarbij wordt ingezet op het verder verbeteren van de dienstverlening aan werkgevers en werkzoekenden. Onder andere door een intensievere publiek-private samenwerking in de arbeidsmarktregio’s zoals ook met Perspectief op Werk en de Regionale Mobiliteitsteams is ingezet. Met oog op de nabije toekomst werd de afspraak uit het coalitieakkoord over de uitbreiding van de arbeidsmarktinfrastructuur aangehaald en de kamerbrief met uitgangspunten (Kamerbrief uitgangspunten voor de uitbreiding van de arbeidsmarktinfrastructuur | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl). In de verdere gezamenlijke uitwerking gaat ook veel aandacht uit naar de informatiekundige kant en het scheppen van de juiste grondslagen en voorwaarden in wetgeving. SZW gaat hierover graag in gesprek met de arbeidsmarktregio’s en andere betrokkenen.

Programma Verbeteren uitwisseling matchingsgegevens (VUM) realiseert een landelijke gegevensstandaard voor de uitwisseling van matchingsgegevens tussen publieke en met private partijen. 

Op de stelling dat VUM voor UWV en gemeenten wettelijk vastgelegd moet worden liet 91% weten het hiermee eens te zijn. 

De webinar is niet meer on-demand beschikbaar. De ontwikkeling op dit onderwerp gaan door, waardoor de gegeven informatie niet meer actueel is. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je contact opnemen met projectleider Gerlinde Scheper, gscheper@samenvoordeklant.nl