Overslaan en naar de inhoud gaan

Evaluatie: seminar ‘Anders kijken’ zeer positief gewaardeerd

08 november 2022

Professionals sociaal domein leren onbewuste aannames herkennen

Iedereen stigmatiseert en discrimineert, vaak zonder daar erg in te hebben. Ook professionals uit het sociaal domein. Het herkennen van deze mechanismen helpt discriminatie en stigmatisering voorkomen. Dat was de belangrijkste boodschap van het seminar ‘Anders Kijken’, dat plaatsvond in Amersfoort op 6 oktober, onder leiding van dagvoorzitter Pearl Hartgers.

De Programmaraad bood de professionals die deelnamen aan het seminar een gevarieerd programma. Filosoof en cabaretier Paul Smit zette hen voortdurend op het verkeerde been en confronteerde hen met hun eigen – onbewuste - aannames en interpretaties van de werkelijkheid. Mensen beoordelen iemand in slechts 0,2 seconde en doen dat op basis van onbewuste aannames over leeftijd, eerlijkheid of intelligentie, aldus Smit. “Wie zou op basis van uiterlijk bijvoorbeeld zeggen dat Silvester Stallone een IQ heeft van 160?” Lees verder in het verslag

Open zijn over kwetsbaarheid

Kim Janssens vertelde over de resultaten van haar promotieonderzoek over het al dan niet open zijn over psychische kwetsbaarheid bij sollicitaties. Alleen al het goed nadenken over het feit of je bij het solliciteren open wilt zijn over je kwetsbaarheid leidt ertoe dat mensen eerder aan het werk komen. Zeker als de re-integratieprofessional ook nog eens een stigma bewustwordingstraining volgt. Lees verder.

De actrices Carla Kalhorn en Dieuwke Tazelaar van ‘Dames die raken’ sloten het seminar af met ‘regietheater’, een toneelvorm waarbij het publiek invloed kan uitoefenen op wat er gespeeld wordt. Gesprekken kunnen helemaal fout lopen door slecht communiceren en dingen ‘invullen’, zo werd duidelijk uit de scenes. Maar met een open opstelling kan het ook tot een goed gesprek komen, bleek uit de herhaalde, ‘verbeterde’ versies van de scenes. Lees verder.

Anders Kijken seminar
Anders Kijken

Zeer hoge waardering

Het seminar Anders Kijken is uitstekend ontvangen, zo blijkt uit de evaluatie. Bijna de helft van de deelnemers waardeert het seminar met een acht, 30 procent met een negen en 15 procent zelfs met een tien. “Goed opgebouwd, mooie locatie, informatief en creatief”, aldus een respondent. Van sommige deelnemers had het programma wel langer mogen duren. Belangrijkste opbrengst volgens een van de deelnemers: “Dat ik weet dat ik het niet kan helpen dat ik bepaalde vooringenomenheid heb, maar dat ik het wel kan ombuigen.”
 

In het verslag staan nog meer tips om Anders te kijken