Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra middelen voor beschut werk

10 oktober 2023

Op dit moment staat de infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven op plaatsen (financieel) onder druk. De minister van APP schrijft in een Kamerbrief van 6 juli jl. dat het essentieel is dat gemeenten, de sector van sociaal ontwikkelbedrijven en de Rijksoverheid gezamenlijk actie ondernemen.

Met de Voorjaarsnota heeft het kabinet besloten gemeenten te compenseren voor de loon- en prijsstijgingen in 2023. Voor dit jaar gaat het om € 110 miljoen voor de Wsw en € 5 miljoen voor beschut werk. De bedragen zijn reeds verwerkt in de meicirculaire 2023 van het Gemeentefonds. Daar bovenop komt compensatie voor de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon in de Wsw begin dit jaar. In 2023 bedraagt deze compensatie € 26,5 miljoen. In de jaren daarna daalt het bedrag met de afbouw van de Wsw. Deze compensatie is verwerkt in de septembercirculaire 2023.

Intensivering beschut werk

In de Kamerbrief van 6 juli kondigt de minister voor APP aan dat per 2024 extra middelen beschikbaar worden gesteld voor de financiering van beschut werk. Aanleiding hiervoor is een recent onderzoek waaruit blijkt dat veel gemeenten per beschutte werkplek geld moeten bijleggen wegens de lage netto toegevoegde waarde van medewerkers. De extra middelen zijn onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om beschut werk te stimuleren. De investering moet op korte termijn leiden tot meer gerealiseerde plekken. Met de VNG is afgesproken dat gemeenten een extra inspanning leveren om de achterstanden op de doelstelling voor beschut werk in te lopen. Het bedrag per plek wordt structureel verhoogd met € 2.157. Omdat het Rijk gemeenten financiering biedt op basis van het aantal plekken in de ministeriële regeling, gaat het om een intensivering van € 23,1 miljoen in 2024 die met het aantal plekken oploopt naar € 64,7 miljoen in 2048. De bedragen zullen worden verwerkt in de meicirculaire 2024.

Lees het volledige bericht in het Gemeentenieuws van SZW van 28 september 2023