Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra scholingsmogelijkheden voor WGA’ers

01 december 2020

UWV heeft twee onderzoeken uitgevoerd naar de impact van scholing voor mensen met een arbeidsongeschiktheids- of ziektewet-uitkering. Het blijkt dat mensen met een arbeidsongeschiktheids- of ziektewet-uitkering na scholing bijna twee keer zo vaak een baan vinden als zij die geen cursus, opleiding of training volgden. Ook behouden zij langer hun baan. 

Scholing kan veel meerwaarde hebben voor mensen met een Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten uitkering (WGA) en arbeidsvermogen. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van UWV waar WGA’ers, UWV-professionals, re-integratiebedrijven, Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten bij betrokken waren.

Het onderzoeksrapport laat zien hoe de verschillende betrokken partijen aankijken tegen de huidige situatie en aan welke voorwaarden eventuele extra scholingsmogelijkheden voor WGA’ers met arbeidsvermogen moeten voldoen. Alle partijen onderschrijven dat vooral een combinatie van leren en werken met begeleiding deze doelgroep kan helpen bij de terugkeer naar werk, maar in de praktijk nog weinig wordt ingezet.
Er worden hiervoor verschillende redenen benoemt. De oorzaken liggen zowel bij werkgevers, WGA’ers en UWV-professionals als bij de externe partijen die betrokken kunnen zijn bij scholing voor deze groep (re-integratiebedrijven, Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten). Uit het verkennende onderzoek blijkt ook dat beperkte basisvaardigheden (taal, rekenen, digitale vaardigheden) voor de WGA-doelgroep vaak een belemmering vormen om weer aan het werk te komen, en dat het handig zou zijn als UWV daarvoor scholing zou kunnen inkopen. Dat is momenteel niet het geval.

Scholing voor arbeidsbeperkten in 2012-2018

Tegelijk met de publicatie van het verkennende onderzoek verscheen het rapport Scholing van UWV-klanten met een arbeidsbeperking dat in beeld brengt welke scholing UWV in de periode 2012-2018 in de praktijk heeft ingezet voor mensen met een arbeidsongeschiktheids- of Ziektewet-uitkering en tot welke resultaten de scholing van UWV heeft geleid. Bijna 60% van de mensen voor wie UWV in de jaren 2012-2018 scholing inkocht, vond daarna betaald werk. Dit is bijna twee keer zo vaak als de uitkeringsgerechtigden die geen cursus, opleiding of training volgden.