Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeentenieuws van SZW 2023-6: wetsvoorstel werkvoorziening bij visuele beperking

07 december 2023

Met de nieuwsbrief Gemeentenieuws van SZW houdt het ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) je op de hoogte van relevant nieuws. In de nieuwste editie onder andere aandacht voor:

  • Wetsvoorstel werkvoorzieningen voor mensen met een visuele beperking
    Op 21 november 2023 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Participatiewet ten behoeve van de werkvoorzieningen voor visueel beperkten’ aangenomen. Hiermee neemt het UWV de uitvoering van de werkvoorzieningen voor visueel beperkte mensen over van gemeenten. De werkvoorzieningen die onder het wetsvoorstel vallen zijn: vervoer- en meeneembare voorzieningen en hulpmiddelen. Het wetsvoorstel treedt op 1 januari 2024 in werking.
  • Stapsgewijze afschaffing loonkostenvoordeel (LKV) oudere werknemer
    In de Kamerbrief van 22 november is aangekondigd dat het kabinet van plan is het LKV oudere werknemer af te schaffen per 1 januari 2026. Dit gaat stapsgewijs. De verlaging en de afschaffing gaan gelden voor dienstbetrekkingen die ingaan op of na 1 januari 2024. 
  • Vergoeding werkgeverslasten bij loonkostensubsidie (LKS) per 1 januari 2024 ongewijzigd
    De vergoeding voor werkgeverslasten bij LKS wordt bepaald aan de hand van de vaststelling van de wettelijk verplichte werkgeverspremies voor een werknemer die het wettelijk minimumloon verdient in de marktsector. Uit de berekeningen volgt dat de vergoeding per 1 januari 2024 blijft gehandhaafd op 23,5 procent.
  • Verlenging regeling Individuele Plaatsing en Steun (IPS) voor gemeenten
    Op 1 maart 2023 trad de subsidieregeling voor IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep in werking. Deze regeling gaat uit van cofinanciering tussen rijk en gemeenten. De besluitvorming bij de voorjaarsbegroting heeft geleid tot een verhoging van het budget met 10,75 miljoen euro en een verlenging van de aanvraagperiode voor de subsidie, naast 2023 omvat die periode nu ook 2024.
  • VUM helpt gemeenten en UWV om hun dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers te verbeteren
    Het programma Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) zit op dit moment in de pilotfase. Tips om aan de slag te gaan: 
  1. Agendeer VUM tijdens de overleggen in de eigen arbeidsmarktregio!
  2. Bespreek met elkaar de impact van VUM op de samenwerkingsafspraken in de regio voor werkzoekenden- en werkgeversdienstverlening.
  3. Check de gegevens van de kandidaten en vacatures. Zijn alle gegevens aanwezig en zijn de gegevens juist & actueel?
  4. Vraag bij de eigen softwareleverancier na of zij op VUM zijn aangesloten. Neem VUM op in de eisen van de volgende aanbesteding.
  5. Informeer collega’s binnen de gemeente. Dan gaat het met name om collega’s van Informatievoorziening, IT en Juridische Zaken.
  6. Check matchingsgegevens.nl voor meer informatie over VUM en de toolkit.

Lees de volledige artikelen in Gemeentenieuws van SZW 2023 - 6