Goed op weg met publieke private samenwerking

13 november 2017

Roads en Adecco gaan werknemers met psychische klachten plaatsen en begeleiden

Tijdens het symposium '360 graden IPS', onlangs in Amsterdam, ondertekenden Dick Veluwenkamp – lid van de raad van bestuur van GGZ-instelling Arkin waar Roads onderdeel van is - en Stefan Lansdorp van uitzendketen Adecco een intentieverklaring om tot samenwerking te komen. Binnenkort is de samenwerkingsovereenkomst definitief. De basis van deze publiek-private samenwerking is dat ieder doet waar hij goed in is:

  • Adecco heeft een werkgeversnetwerk en vacatures.
  • Roads heeft de capaciteit en ervaring om mensen met psychische aandoeningen te begeleiden, ook in het werk.
  • Voeg die dingen samen en één en één wordt drie!

Nieuwe werknemers

Roads-bestuurder Juul Reinking vertelt over het hoe en waarom van de samenwerking. Adecco ziet tekorten ontstaan op de arbeidsmarkt, die steeds moeilijker zijn te vullen. Via Roads krijgen ze toegang tot een nieuwe groep potentiële werknemers. Werknemers die weliswaar begeleiding nodig hebben, in lichtere of zwaardere mate, maar daar kan Roads in voorzien. Daarbij komt dat, dankzij de krappere arbeidsmarkt, ook in het huidige bestand van uitzendkrachten steeds vaker blijkt dat er begeleiding gewenst is. Ook daarvoor zal Roads worden ingeschakeld.

Roads brengt al jaren cliënten naar de arbeidsmarkt, aldus Reinking, onder meer door het toepassen van IPS. Daarvoor is onlangs zelfs een internationale prijs gewonnen. Roads heeft zelf contacten met werkgevers opgebouwd, maar is en blijft een zorginstelling. Dat betekent onder meer dat acquisitie van arbeidsplaatsen eigenlijk niet goed te declareren is. De kerndeskundigheid is begeleiden, en die wordt nu ingezet door cliënten te begeleiden die een vacature van Adecco in gaan vullen. Zo krijgt de werkgever een totaalpakket.

Werkgevers: tekorten, MVO  en SROI

Steeds meer werkgevers staan open voor werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt, zo merkt Adecco. Meer en meer vragen werkgevers de uitzendorganisatie om hulp daarbij. De belangstelling wordt op verschillende manieren gevoed:

  • Werkgevers willen iets doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).
  • Bedrijven ervaren personeelstekorten. Met de juiste begeleiding kunnen uitzendkrachten met een (psychische) beperking daarin voorzien.
  • Het risico op uitval door ziekte dat veel werkgevers hierbij ervaren wordt getemperd door de geboden begeleiding en door het feit dat de uitzendconstructie de kans geeft om het te proberen met een nieuwe werknemer.
  • Bedrijven die opdrachten van de overheid uitvoeren hebben vaak te maken met een social return on investment (SROI) verplichting. Die kunnen ze op deze manier invullen.

Roads wint internationale prijs voor uitvoering IPS

Dit jaar kreeg de Amsterdamse zorgaanbieder Roads internationale erkenning voor haar inspanningen in de vorm van de IPS Learning Community Europe Achievement Award 2017. Roads bestuurder Juul Reinking is trots op het resultaat en op de internationale erkenning daarvan: “van alle IPS-organisaties begeleiden wij de meeste cliënten naar werk of studie”. De steun van en samenwerking met de gemeente Amsterdam is een belangrijke factor voor het succes van IPS. Juul Reinking: “Amsterdam is een gemeente die voorop loopt in het steunen van dit traject. Het gaat om een groep mensen die zeer moeilijk (weer) aan het werk komt. Met dank aan het doorzettingsvermogen van de mensen van Roads, de gemeente en het UWV hebben we laten zien dat het met goede begeleiding wèl lukt!”

Bekijk hier enkele voorbeelden van mensen op de werkvloer die met behulp van IPS-ondersteuning hun weg weer terugvonden naar regulier werk: https://vimeo.com/238042760

Over Roads

Roads begeleidt mensen met complexe psychiatrische problematiek, verslavings- of justitiële achtergrond naar werk, door intensieve begeleiding, waarbij arbeid een integraal onderdeel vormt van het herstelprogramma. Dit vanuit de gedachte: Werken is direct meedoen.

Roads is onderdeel van Arkin, een van de grootste GGZ-aanbieders in Amsterdam. Dit zorgt voor een directe verbondenheid met en toegang tot specialistische psychiatrische behandeling.

Vond u deze pagina interessant?

To prevent automated spam submissions leave this field empty.