Overslaan en naar de inhoud gaan

Handreiking ‘Scholing via praktijkleren in het mbo’ voor RMT’s geactualiseerd

23 september 2021

Vandaag is een geactualiseerde versie uitgebracht van de handreiking ‘Scholing via praktijkleren in het mbo’. De belangrijkste aanpassing is dat de partijen in regionale mobiliteitsteams (RMT’s) scholing nu ook kunnen inkopen via zogenoemde Open House-constructies, waardoor inkopen een stuk eenvoudiger wordt. Verder wordt de periode waarin de RMT’s de financiële middelen kunnen inzetten verlengd tot eind 2022.

Voor de inkoop van scholing door partijen in de RMT’s gelden de gebruikelijke aanbestedingsregels. Vaak leidt dat tot bewerkelijke, langdurige procedures. Een eenvoudigere methode voor inkoop is de Open House-constructie. Dat is een toelatingssysteem voor de levering van voorzieningen op basis van vooraf bekendgemaakte minimumeisen betreffende bijvoorbeeld de prijs, opleidingseisen en certificering. De kandidaat die scholing gaat volgen maakt dan de keus uit de toegelaten aanbieders. 

Open House-constructies opengesteld

Volgens de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19 die in maart is gepubliceerd, konden partijen in de RMT’s geen gebruik maken van dergelijke Open House-constructies. Door een aanpassing in de regeling in augustus, kan dat nu wel. Partijen kunnen een eigen Open House opzetten of gebruikmaken van een bestaande constructie, zoals het Inkoopkader Scholingsdiensten van UWV

Handreiking voor RMT’s

De handreiking ‘Scholing via praktijkleren in het mbo’ helpt de partijen binnen de RMT’s – sociale partners, gemeenten en UWV - met informatie, handvatten en stappenplannen bij het opzetten van een regionale aanpak voor ‘scholing via praktijkleren in het mbo’. De handreiking is ontwikkeld na de publicatie van de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19 in maart. Deze regeling voorziet onder meer in budget voor verschillende soorten scholing en ontwikkeling. 

Scholing via praktijkleren in het mbo

Bij scholing via praktijkleren in het mbo gaat het altijd om een combinatie van werken en het doen van een mbo-opleiding of een deel daarvan (een leerbaan). De opleidingen kunnen worden uitgevoerd door roc’s, aoc’s en vakinstellingen én door private mbo-instellingen die beschikken over diploma-erkenning derde leerweg voor de betreffende mbo-opleiding. 

Periode verlengd

Voor inzet van scholing via praktijkleren in het mbo is met het steun- en herstelpakket 63 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiervan is 28 miljoen bestemd voor de RMT’s voor de vergoeding van kosten voor uitvoering van de scholing door publieke en private mbo-instellingen. Voorwaarde was aanvankelijk dat de trajecten moesten starten in 2021. De looptijd van het aanvullend sociaal pakket wordt verlengd, en daarmee ook het onderdeel Praktijkleren in het mbo. Dat betekent dat trajecten uiterlijk december 2022 moeten starten (zie de Kamerbrief van 30 augustus). De Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19 wordt hierop aangepast. 

Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg

Publicatie van de Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg, die maakt dat werkgevers die erkend leerbedrijf zijn een jaar langer subsidie kunnen aanvragen, is voorzien in het najaar 2021.