Overslaan en naar de inhoud gaan

Heroriëntatie ondernemers als onderdeel van Tozo-regeling

23 november 2020

Naast de tijdelijke financiële ondersteuning is het belangrijk dat zelfstandig ondernemers die geen of onvoldoende inkomsten hebben, zich breder oriënteren op de arbeidsmarkt. Per 1 januari 2021 kunnen gemeenten hen ondersteunen bij heroriëntatie. Dit is onderdeel van de volgende fase in de Tozo-regeling.

Extra middelen

Gemeenten krijgen daarvoor extra middelen waarmee ze samen met de zelfstandig ondernemers inventariseren of, en welke ondersteuning nodig is. Dit kan bijvoorbeeld gaan om coaching, advies, bij- of omscholing en heroriëntatie. De Participatiewet biedt gemeenten de mogelijkheden om dit maatwerk te bieden.

Gemeenten hebben de nodige beleidsvrijheid in hoe ze de heroriëntatie invullen en kunnen dit onder andere ook in samenhang met de regionale crisisdienstverlening van werk naar werk oppakken. Deze crisisdienstverlening wordt de komende maanden in alle arbeidsmarktregio’s opgestart.

Om gemeenten te ondersteunen bij de voorbereiding op deze taak zijn de inhoudelijke en financiële kaders en informatie over wat gemeenten kunnen doen ter voorbereiding op een rij gezet.  Half december publiceert VNG per arbeidsmarktregio een overzicht met (potentieel) in te zetten regionale en landelijke instrumenten voor heroriëntatie.

Op de website van VNG staat een overzicht van middelen die door gemeenten en arbeidsmarktregio's kunnen worden ingezet voor heroriëntatie

Handreiking

In de handreiking Hulp bij heroriëntatie – wat er wordt verwacht van de (centrum)gemeenten van VNG meer informatie over o.a. beleidsvrijheid voor de uitvoering, de doelgroep, beschikbaar budget en tips ter voorbereiding