Overslaan en naar de inhoud gaan

Het belang van onafhankelijk loopbaanadvies

26 maart 2024

Er is behoefte aan onafhankelijk loopbaan- en scholingsadvies van een deskundige op het gebied van loopbaanontwikkeling, onderwijs en arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het landelijk klanttevredenheidsonderzoek van de Leerwerkloketten. Dit onderzoek is uitgevoerd onder 34 Leerwerkloketten en is door meer dan 2.000 klanten ingevuld. Ook laat het onderzoek zien aan welke loopbaandienstverlening men behoefte heeft. 

Loopbaandienstverlening is erop gericht mensen te stimuleren regie te nemen op de eigen loopbaan en zich te blijven ontwikkelen. Het geeft mensen inzicht in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en mensen weten beter welk werk bij hen past. Een loopbaanadviseur ondersteunt bij het maken van loopbaankeuzes in de veelheid van mogelijkheden op het gebied van Leven Lang Ontwikkelen (LLO).

Dienstverlening Leerwerkloketten

De dienstverlening van de Leerwerkloketten wordt gemiddeld beoordeeld met een 7,9 en de kennis van de adviseur wordt beoordeeld met een 8,2.

Ga zo door, degene die mij te woord stond, heeft ongelooflijk veel voor mij gedaan geregeld en bereikt. Ik werd eindelijk begrepen.

Iedere burger kan met alle loopbaanvragen bij het Leerwerkloket terecht. De belangrijkste loopbaanvragen van de klanten van het Leerwerkloket waren in 2023:

  • Welk werk past mij?   42%
  • Wat wil ik en wat kan ik?   37%
  • Omscholen?   34%
  • Welke loopbaan?   26%
  • Kansen op de arbeidsmarkt?   26%
  • Welke opleiding?   24%
  • Financiële regelingen?   10%

Bijna 9 op de 10 klanten heeft wat gehad aan de dienstverlening van het Leerwerkloket.

Erg prettige loopbaanadviseur, en leuke testen met uitkomsten die ervoor zorgen dat ik richting kan geven aan eventueel een volgende move.

De samenvatting van het rapport is te lezen in het KTO Leerwerkloketten 2023 Kort Rapport