Overslaan en naar de inhoud gaan

Inzet extra middelen ESF REACT-EU voor kwetsbare werkenden en werkzoekenden

16 maart 2021

De Europese Unie ondersteunt de lidstaten op verschillende wijzen bij het opvangen van de gevolgen van de COVID-19-crisis. Eén van de instrumenten is ESF REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe). Voor Nederland is er in 2021 ruim € 220 miljoen beschikbaar, dat wordt toegevoegd aan het lopende ESF-programma 2014-2020.

Nederland kiest ervoor om de werkgelegenheids- en sociale effecten van de COVID-19-crisis aan te pakken door de aanvullende middelen te richten op het aan het werk helpen en aan het werk houden van kwetsbare werkenden en werkzoekenden, die juist ook nu hard worden geraakt door de COVID-19-crisis. Op 18 februari heeft minister Koolmees de Kamer hierover geïnformeerd (Programmering ESF REACT-EU en ESF+ | Tweede Kamer der Staten-Generaal). In de brief wordt ook ingegaan op de programmering van ESF+ (2021-2027). Op 2 maart jl. zijn de ESF-contacten van de centrumgemeenten geïnformeerd over de beschikbare gelden vanuit REACT-EU en de mogelijkheden om deze gelden in te zetten voor de doelgroep.

Zodra alle EU-wetgeving rondom REACT-EU van kracht is, zal het gewijzigde ESF-programma 2014-2020 worden ingediend bij de Europese Commissie. De verwachting is dat dit in maart 2021 mogelijk zal zijn. Parallel aan dit proces wordt gewerkt aan de aanpassing van de Nederlandse regelgeving met betrekking tot het ESF 2014-2020, zodat de nodige aanvraagtijdvakken voor projecten onder dit initiatief zo snel mogelijk kunnen worden opengesteld. De beschikbare middelen moeten uiterlijk 31 december 2023 zijn besteed.

Dit artikel is onderdeel van Gemeentenieuws van SZW