Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerbrief: Beleidslijnen Leven Lang Ontwikkelen

13 oktober 2022

In de kamerbrief van 23 september jl. informeren minister Van Gennip (SZW) en minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) over de beleidslijnen Leven Lang Ontwikkelen. Het kabinet wil de leer- en ontwikkelcultuur versterken om zo een bijdrage te leveren aan een goed werkende, toekomstbestendige arbeidsmarkt waarin het vanzelfsprekend is dat mensen zich een leven lang blijven ontwikkelen (LLO). 

Ambitie en beleidslijnen LLO

LLO moet worden versterkt door knelpunten en hindernissen zoveel mogelijk uit de weg te ruimen en door de toegankelijkheid en transparantie van beschikbare instrumenten voor LLO te vergroten. De ambitie is de leer- en ontwikkelcultuur te stimuleren en de trend van stagnerende deelname aan scholing en training te keren en te streven naar een scholingsdeelname van 62 procent van alle volwassenen in Nederland in 2030. Om deze ambitie te realiseren, geeft het kabinet een stevige impuls via drie samenhangende beleidslijnen om mensen, bedrijven en opleiders te stimuleren in ontwikkeling te blijven. 

Om mensen beter te ondersteunen in de eigen ontwikkeling wordt de publieke financiering van scholing vereenvoudigd en uitgebreid en is er extra ondersteuning voor de meest kwetsbare groep door het ontwikkeladvies. In de brief worden de drie beleidslijnen uitgewerkt: mensen, bedrijven en opleiders in ontwikkeling. Daarna wordt ingegaan op de aanpak ter versterking van de leer- en ontwikkelcultuur, die mensen, bedrijven en opleiders verbindt.