Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamerbrieven LLO met stand van zaken en agenda voor nieuw kabinet

27 november 2023

De demissionaire ministers van SZW, OCW en EZK hebben via 2 brieven de Tweede Kamer geïnformeerd over de stappen die zijn gezet op Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en de plannen voor komende jaren. Benadrukt wordt de urgentie om stappen te zetten op het gebied van LLO en het belang om hier met alle partijen gezamenlijk aan te blijven werken.

In de brief Vervolg Beleidslijnen Leven Lang Ontwikkelen wordt kort de noodzaak geschetst voor inzet op LLO gezien de dynamiek op de arbeidsmarkt en de stand van zaken over de deelname aan LLO en de huidige inzet van het afgelopen kabinet. Hierbij geven zij aan dat het nodig is dat:

  • werkenden en werkzoekenden meer grip krijgen op hun ontwikkeling, met gerichte informatie en waar mogelijk mogelijkheden in tijd en geld. 
  • organisaties worden gestimuleerd tot een positieve leercultuur, zodat het overal vanzelfsprekend wordt om op de werkvloer te blijven leren en jezelf verder te ontwikkelen. 
  • opleiders worden geholpen om te komen tot betere mogelijkheden binnen het formele vervolgonderwijs om hun rol te pakken bij LLO.

Onderwijsagenda LLO

In Uitwerking onderwijsagenda LLO presenteren de ministers een onderwijsagenda LLO, dat het resultaat is van een toekomstverkenning die het afgelopen jaar is uitgevoerd. Deze onderwijsagenda LLO geeft per stap weer, wat het kabinet moet verkennen en doen om kansen te benutten, knelpunten in beleid, wet- en regelgeving op te lossen en publieke en private opleiders toe te rusten voor LLO. De onderwijsagenda geeft richting bij nadere besluitvorming op de onderdelen van deze agenda door een volgend kabinet.