Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennissessie nieuwe subsidieregeling: 'Praktijkleren in de derde leerweg kans voor werkgevers én kandidaten’

10 januari 2022

Donderdag 20 januari 2022 organiseerde de Programmaraad  een kennissessie over de ‘Subsidieregeling voor praktijkleren in de derde leerweg’. Deze regeling vergoedt de kosten die werkgevers maken voor het begeleiden van werknemers die deelnemen aan praktijkleren.

  • Deelname is gratis. Aanmelden is niet meer mogelijk

Programma

  • Welkom 
  • De meerwaarde van praktijkleren voor werkgevers - spreker Annemiek Haneveld (SBB)
  • Achtergrond van de regeling - spreker Nicole Pietersen (SZW)
  • Het aanvragen van de subsidie - spreker Peter Waanders (RVO)
  • In gesprek over de subsidieregeling 
  • Afsluiting

Scholing via praktijkleren in het mbo is een combinatie van werken en het doen van een mbo-opleiding of een deel daarvan. Deze scholing vindt plaats in de derde leerweg; de niet door het ministerie van OCW bekostigde opleidingen. Het is een flexibele vorm opleiden die goed aansluit bij de behoeften van werkenden en werkzoekenden. De opleidingen kunnen worden uitgevoerd door roc’s, aoc’s en vakinstellingen én door (erkende) private mbo-instellingen. Praktijkleren leidt tot een praktijkverklaring, een certificaat of een diploma.

Regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19

De subsidieregeling komt voort uit de ‘Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening Covid-19’ die het kabinet eind 2020 heeft gepresenteerd. Deze Tijdelijke regeling voorziet onder meer in budgetten voor verschillende soorten scholing en ontwikkeling. Voor de scholingsvariant ‘Praktijkleren in het mbo in de derde leerweg’ is 63 miljoen euro beschikbaar. Een deel daarvan is voor de opleidingskosten bij publieke en private mbo-instellingen, een ander deel is voor het realiseren van de benodigde praktijkplaatsen door werkgevers.

Tegemoetkoming voor erkende leerbedrijven

De ‘Subsidieregeling praktijkleren in de derde leerweg’ voorziet in een tegemoetkoming voor de kosten die erkende leerbedrijven maken voor een praktijk- of werkleerplaats voor een werkzoekende of een werkende die werkloos dreigt te worden. Voor de periode 2021-2023 is in totaal 25,5 miljoen euro beschikbaar. Vanaf januari 2022 kunnen leerbedrijven die aan de voorwaarden voldoen de subsidie aanvragen via de RVO. Onder voorwaarden kan dat ook met terugwerkende kracht.

De subsidieregeling voor de opleidings- en begeleidingskosten wordt algemeen gezien als een uitgelezen kans om het instrument praktijkleren op de kaart te zetten. Praktijkleren is bij uitstek geschikt voor het om- en bijscholen van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Online kennissessie donderdag 20 januari

De kennissessie op donderdag 20 januari 2022 is online en vindt plaats van 10:00 tot 11:00 uur. De sessie is bedoeld voor professionals uit het domein van Werk & Inkomen, met name voor hen die zich bezig houden met werkgevers- en werkzoekendendienstverlening. Na een toelichting op de subsidieregeling is er ruim tijd voor vragen.

Handreiking 'Scholing via praktijkleren in het mbo