Overslaan en naar de inhoud gaan

Lagere regelgeving uniforme methode voor loonwaardebepaling gereed

16 maart 2021

Het Besluit loonkostensubsidie Participatiewet 2021 met daarin de uniforme methode voor loonwaardebepaling is definitief en gepubliceerd in het Staatsblad. De in het verlengde hiervan getroffen ministeriële regeling loonkostensubsidie Participatiewet 2021 met daarin het model voor de loonwaarderapportage en de kwaliteitseisen die aan de professional worden gesteld, is gepubliceerd in de Staatscourant.

Het nieuwe Besluit en de nieuwe regeling zijn in het kader van Breed Offensief tot stand gekomen na raadpleging van stakeholders en betrokken deskundigen. Met ingang van 1 juli 2021 zal de uniforme methode voor loonwaardebepaling van kracht worden. Gemeenten moeten deze methode dus hanteren bij het bepalen van de loonwaarde in het kader van de Participatiewet. Verder zal de loonwaardedeskundige moeten voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Degene die voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen kan zich laten registreren in een register dat nu wordt vormgegeven. Zodra hier meer over bekend is, zal dit in Gemeentenieuws van SZW worden gemeld.

De huidige loonwaardebepalers worden binnenkort via de huidige aanbieders bijgeschoold in de uniforme methode, zodat de loonwaardebepaling vanaf 1 juli a.s. volgens de nieuwe regels kan plaatsvinden. Het besluit voorziet in overgangsrecht voor die situaties waarin de aanvraag loonkostensubsidie vóór 1 juli 2021 is ingediend of waarin de ambtshalve voorbereiding voor de inzet van loonkostensubsidie vóór die datum is aangevangen. In die situaties vindt de loonwaardebepaling nog eenmaal plaats volgens de oude methode. Bij de eerstvolgende herbepaling van de loonwaarde zal dan de nieuwe methode moeten worden gehanteerd. De aanbieder die op dit moment de loonwaardebepaling voor een gemeente uitvoert, kan de uniforme loonwaardemethode straks ook voor die gemeente uitvoeren. Alle aanbieders moeten straks de uniforme methode hanteren.

Gemeenten hoeven niet langer binnen de arbeidsmarktregio afspraken te maken over de te hanteren loonwaardemethode, omdat er vanaf 1 juli 2021 nog maar één methode is die landelijk geldt.

Het Besluit loonkostensubsidie Participatiewet 2021 regelt naast de uniforme methode voor loonwaardebepaling ook een uniforme dag van uitbetaling loonkostensubsidie. Deze bepaling treedt op 1 juli aanstaande nog niet in werking. De inwerkingtreding van deze bepaling is afhankelijk van de behandeling en inwerkingtreding van het wetsvoorstel Breed Offensief. De behandeling van dit wetsvoorstel is, zoals eerder in deze editie van Gemeentenieuws toegelicht, uitgesteld.

Tot slot is de bepaling waarin wordt geregeld wanneer sprake is van “mogelijkheden tot arbeidsparticipatie bij loonkostensubsidie” één-op-één uit het bestaande Besluit loonkostensubsidie Participatiewet overgenomen in het nieuwe besluit. Hierin treden inhoudelijk derhalve geen wijzigingen op. In de nieuwe ministeriële regeling is de bepaling uit de bestaande ministeriële regeling ongewijzigd overgenomen waarin de vergoeding voor werkgeverslasten bij loonkostensubsidie (nu: 23,5%) is geregeld.

Dit artikel is onderdeel van Gemeentenieuws van SZW