Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerwerkfestival Praktijkdag - Samen voor de ontwikkeling van mensen

17 mei 2023

22 juni 2023 in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle

‘Samen voor de ontwikkeling van mensen’, is wat professionals uit het onderwijs en uit de arbeidsmarkt, verbindt. Hoe stimuleer je (leven lang) ontwikkelen? De ontwikkeling van jezelf en van de mensen die je ondersteunt? En samen met wie kun je het ontwikkelen versterken en een leercultuur creëren waarin iedereen kan groeien? Deze vragen staan centraal op de Leerwerkfestival Praktijkdag van donderdag 22 juni 2023. Je bent van harte welkom!

Samen met dagvoorzitter Tanja Willemsen trappen we de dag af. Making Sense Together is het gezelschap dat ons bewust maakt van de ‘drempels die we soms over moeten’, en het is ook het credo voor de dag. Voorzitter van de Programmaraad (VNG-directeur en ervaren onderwijsbestuurder) Leonard Geluk, reflecteert op de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt en op hoe de ontwikkeling van mensen voorop is komen te staan. Ontwikkeling die juist van belang is voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben om te kunnen meedoen met school en/of werk.

Dit festival is een vervolg op het volgeboekte Leerwerkfestival uit 2022, samengevoegd met de tweede Praktijkdag van 2023. De ‘line-up’ is een gevarieerd programma, met kennis, inspiratie, ontmoeting en verbinding in een lekkere festival-vibe!

Foto Elske Hazenberg - Praktijkdag maart 2023-16

Na het plenaire gedeelte volgen 2 sessierondes. Tussen de 2 sessierondes zit een lunchpauze, waarin je terecht kunt bij de informatiestands van EPALE en Leeroverzicht.nl. In de afsluitende ontmoetingsronde ontmoet je collega-professionals uit jouw en omliggende regio’s. Samen met de MBO-raad geven we vervolg aan de Tour d’LLO. Wat betekent LLO voor jouw regio en wat wil je met elkaar bereiken? Tot slot ontmoeten we elkaar met een hapje en een drankje. 

Stel zelf je programma samen, door in de 1e en 2e ronde een inspiratiesessie te kiezen. Wil je een ronde overslaan dan is dit mogelijk door het veld GEEN in de desbetreffende ronde te selecteren. We zien je graag op donderdag 22 juni. 

In gesprek met SZW en OCW - online

In aanloop naar de Leerwerkfestival Praktijkdag is de online sessie 'In gesprek met de Programmaraad, SZW en OCW'. Tijdens deze online bijeenkomst praten het ministerie van SZW en OCW samen met de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt, je graag bij over ontwikkelingen en actualiteiten. Hierbij staat de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt centraal.

Voor wie

Alle (onderwijs en publieke partijen) professionals die zich bezighouden met de overstap van school naar werk of met scholing/ontwikkeling naast werk of op weg naar werk zijn welkom, waaronder werkgevers- en werkzoekendendienstverleners, projectleiders LLO, praktijkleren in het MBO, stage- en uitstroom coördinatoren en loopbaancoaches in het (MBO)onderwijs. 

Ieder mens verdient het om gezien te worden, om te ontdekken wat hij of zij allemaal kan. Hieraan bijdragen vind ik het mooiste deel van mijn vak. En als ik dit samen doe met andere professionals van onderwijs of werk en inkomen, komen steeds meer mensen ook echt verder!

Regiocoördinator Jeugdwerkloosheid

Aanmelden

Het Leerwerkfestival is in de Nieuwe Buitensociëteit in Zwolle. Deelname is kosteloos. Graag willen wij je er wel op attenderen dat wanneer je je inschrijft, er gerekend wordt op jouw komst en dat je een plaats vasthoudt. Ook de sessiebegeleiders rekenen op jouw deelname; zij stemmen de sessies inhoudelijk af op de deelnemers die zich voor hun sessie hebben aangemeld.
Mocht je verhinderd zijn of een sessie niet meer bezoeken, dan verzoeken wij je vriendelijk je inschrijving tijdig aan te passen zodat een andere geïnteresseerde jouw plaats kan innemen.

Beperkte deelname private partijen

Per sessie wordt een beperkt aantal private partijen toegelaten. Private partijen dienen hun inschrijving te beargumenteren. Je inschrijving is pas definitief na acceptatie, je ontvangt uiterlijk 5 dagen voor de Praktijkdag een bevestiging van toelating.

Overzicht sessies

Sessie 1: Zij-instroom als oplossing voor het personeelstekort in de kinderopvang in Rotterdam

Sprekers: Harry Nuys - manager Leerwerkloket Rijnmond en Joël Vogel - projectleider leven lang ontwikkelen, Albeda College
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: Mensen in het onderwijs, gemeentelijke klantmanagers, beleidsadviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV/onderwijs of projectleiders Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: voor iedereen toegankelijk
Type sessie: praktijkvoorbeeld, kennisdeling, interactief, discussie en gezamenlijk tot verdieping komen 

Wat levert het volgen van deze sessie op?
De tekorten in de kinderopvang zijn groot en worden alleen maar groter. Tijd om iets te doen! Vooral de professionals die op een groep staan zijn schaars. Door goed naar hun takenpakket te kijken, en te focussen op wat écht van waarde is, ontstaat een volwaardig takenpakket dat goed ingevuld kan worden door assistenten en/of groepshulpen. Samen met het Albeda College & Zadkine en WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSP) richt het Leerwerkloket Rijnmond een zij-instroomtraject in voor groepshulpen die o.a. worden geworven onder statushouders. Door te focussen op taken die enkel volledig gediplomeerde krachten mogen doen én het inzetten van onbenut potentieel, kan de kinderopvang Rotterdam snelheid maken in het oplossen van haar tekorten. Weten hoe we dit doen en hoe onderwijs en arbeidsmarkt elkaar ontmoeten? Harry Nuys van Leerwerkloket Rijnmond en Joel Vogel van het Albeda Collega vertellen je graag over de aanpak in regio Rijnmond.
Naar boven

Sessie 2: Regionale scholingsfondsen voorzien in behoefte!

Sprekers: Bert Otten - senior adviseur bij Radar Advies en Mirjan Geerdink - adviseur Achterhoeks Talentenfonds Op IJver 
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: klantmanagers gemeente, beleidsadviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV/onderwijs en/of projectleiders Leven Lang Ontwikkelen (LLO)
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeelden, kennisdelen, interactief, discussie  

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Een regionaal scholingsfonds levert hier een bijdrage aan. In deze sessie vertellen we over de aanleiding voor het opzetten van het scholingsfonds; met wie, door wie en voor wie en met welke de doelen. Ook nemen we je mee hoe je van het ‘wat’ naar het ‘hoe’ komt. De resultaten, succesfactoren en buikpijnmomenten en tot slot de borging. Belangrijke vragen die we beantwoorden zijn: voor welk probleem is het scholingsfonds een oplossing? Waarom is de samenwerking zo belangrijk (wat als je het niet doet?) en hoe organiseer je dit en wat zijn de randvoorwaarden?
Naar boven

Sessie 3: Van bijstand naar (ontwikkel)perspectief in de zorg via leren en werken, dankzij PPS

Sprekers: Anne Marie Bas - MT-lid bij Calibris Advies, Egbal Ahmed - deelnemer aan de leerlijn zorg, Roel Fransen - manager activering en loopbaan OVAL en Sharon Peters - projectleider Alliantie Samen werken voor werk
Te volgen in: sessie ronde 1 

Doelgroep: voor iedereen, en extra interessant voor projectleiders LLO, (strategisch) beleidsadviseurs en (strategisch) accountmanagers van gemeenten/UWV
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeeld, dialoog en brainstorm 
 
Wat levert het volgen van deze sessie op?
In opvolging van het E-magazine over de situatie van mensen in de bijstand hoor je in deze sessie hoe Calibris Advies, de Leerlijn zorg ontwikkelde om mensen vanuit de bijstand (vaak langer dan 10 jaar) effectief, mensgericht en met perspectief naar de zorg toe te leiden, via leren en werken. In deze publiek-private samenwerking (PPS), met onder andere Den Haag Werkt en betrokken werkgevers, vindt meer dan 80% van de deelnemers duurzaam een baan in de zorg, en krijgen deze mensen weer perspectief. Je krijgt in deze sessie meer informatie over de Leerlijn zorg, over hoe deelnemers deze aanpak ervaren en we gaan met elkaar in gesprek over hoe zo'n initiatief ook jouw klanten/kandidaten (ontwikkel)perspectief kan bieden.
Naar boven

Sessie 4: Skills zichtbaar maken en waarderen

Sprekers: Chantal Huinder - Doorzaam - opleidingsfonds voor de uitzendbranche en Marion Sieh - Actieagenda Leven Lang Ontwikkelen SER
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: voor wie is deze sessie bedoeld? Iedereen die betrokken is bij de beleidsontwikkeling en de uitvoering van arbeidsmarktdienstverlening
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: kennisoverdracht, kennisdeling, interactief, discussie en gezamenlijk tot verdieping komen

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Deelnemers worden bijgepraat over ontwikkelingen en pilots om de arbeidsmarkt meer skillsgericht te maken. Skillspaspoorten worden in dat verband steeds vaker genoemd. Welke typen skillspaspoorten zijn er en welke branches zijn er al mee bezig? En wat is nodig om betrouwbare en betekenisvolle informatie in zo’n paspoort terecht te laten komen? De SER deed dit voorjaar een verkenning. Doorzaam (opleidingsfonds voor de uitzendbranche) geeft voorbeelden van hun ervaring met uitzendkrachten, zodat zij hun skills kunnen ontwikkelen en laten valideren. 
Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek over wat we kunnen doen voor mensen met weinig formele kwalificaties: hoe kunnen zij een skillspaspoort opbouwen dat ook echt meerwaarde heeft op de arbeidsmarkt?
Naar boven

Sessie 5: Hoe is Praktijkleren geïntegreerd in het mensontwikkelbedrijf MTB Maastricht?

Sprekers: Ingrid Mulkens - manager Leerwerkbedrijf en Denise Maas - consulent diagnostiek
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: iedereen, zoals gemeentelijke klantmanagers, beleidsadviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV/onderwijs of projectleiders Leven Lang Ontwikkelen
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: Het gaat over een aanpak om de duurzaamheid van plaatsingen op de arbeidsmarkt te vergroten. De aanpak is gericht op leven lang ontwikkelen binnen een mensontwikkelbedrijf gekoppeld aan economische waarde intern of extern
Type sessie: kennisdeling via de praktijkaanpak en interactief met de aanwezigen

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Deze sessie geeft inzicht in de aanpak van leren en werken in combinatie met ontwikkeling, uitgevoerd in Maastricht Heuvelland. Hoe is onderwijs geïntegreerd in het mensontwikkelbedrijf MTB Maastricht? Hoe verhouden de leerlijnen zich tot regulier werk en welke rol speelt de werkgever hierbij? Deze vragen beantwoorden we in de sessie. Ook delen we kennis over de werkwijze van MTB academy.

Binnen de MTB academy kunnen alle medewerkers van het voormalig SW-bedrijf en de deelnemers van gemeenten en VSO-Pro, praktijkverklaringen, certificeringen en/of diplomering behalen via de leerlijnen van het mensontwikkelbedrijf. Met duurzame uitstroom bij bedrijven als resultaat. Tot slot geven we een inkijkje in het praktijkvoorbeeld huishoudelijkehulp@work waarbij samen wordt gewerkt met 5 werkgevers. En delen we inzichten en tips over het inzetten van (digitale) middelen als het gaat om leren en werken stimuleren.
Naar boven

Sessie 6: Het delen van persoonsgegevens tussen onderwijs, arbeid en zorg

Sprekers: Marga de Weerd - projectleider data en onderzoek bij Ingrado en mede-opsteller van het servicedocument en Maud van Erp - juridisch adviseur bij Ingrado 
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: iedereen die op casusniveau werkt met persoonsgegevens
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeeld, kennisoverdracht, kennisdeling, in gesprek

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Hoe bepaal je als professional of je gegevens van een jongere mag delen met een professional uit het onderwijs, de zorg of van het doorstroompunt (voorheen RMC) en domein arbeid? In deze sessie introduceren we het Servicedocument ‘Delen van persoonsgegevens tussen onderwijs en zorg’ met Arbeid, en gaan we daarmee aan de slag aan de hand van praktijkvoorbeelden. We bieden handvatten om uit de privacy kramp te komen bij de uitwisseling van persoonsgegevens. Na deze sessie weet je hoe je tot de afweging komt of je persoonsgegevens van een cliënt wel of niet mag delen.
Naar boven  

Sessie 7: Leeroverzicht voor loopbaanadviseurs: wat kan al, wat komt hierna?

Sprekers: Dave Veen - productowner ICTU, Onafhankelijk ICT projectbureau voor de overheid en Helga Ultzen - projectmanager ICTU 
Te volgen in: sessie ronde 1

Doelgroep: deze sessie is bedoeld voor iedereen die met loopbaanadvies te maken heeft, uitvoerend of coördinerend
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: Interactieve sessie over Leeroverzicht.nl, kennisdelen, in gesprek 

Wat levert het volgen van deze sessie op?
In deze sessie hoor je meer over Leeroverzicht.nl, een initiatief van de rijksoverheid om werkenden en werkzoekenden op 1 plek overzicht te bieden in opleidingen en financiële regelingen. En hoe je dit kunt toepassen in jouw werk.
Leeroverzicht is een instrument in het LLO-beleid voor alle werkenden en werkzoekenden. De site biedt een onafhankelijk overzicht van meer dan 90.000 opleidingen en ongeveer 300 financiële regelingen om een opleiding te bekostigen. Loopbaanadviseurs kunnen Leeroverzicht gebruiken om te komen tot een advies voor hun cliënten of om Leeroverzicht samen met hun cliënten te gebruiken. In deze sessie hoor je meer over de inhoud en achtergrond van Leeroverzicht en over de plannen voor doorontwikkeling. Daarnaast kan je je vragen stellen over het toepassen van Leeroverzicht in jouw werk. Van jou horen we graag terug hoe we het Leeroverzicht nog beter toepasbaar kunnen maken!
Naar boven 

Sessie 8: Praktijkleren op Maat, ervaringen en opbrengst na 2,5 jaar

Coaching gekoppeld aan een MBO Praktijkverklaring voor mensen in een kwetsbare positie

SprekersEd Veenema - MBO entree docent(coach) Praktijkschool Hoorn, Stichting Trigoon, Praktijkexaminator Pro/VSO, Noord-Holland en Peer Scheepers - coördinator arbeidsparticipatie Stichting Trigoon en Netwerkcoördinator Pro/VSO Noord-Holland Noord
Te  volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: de sessie is bedoeld voor gemeentelijke klantmanagers, beleidsadviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV/onderwijs of projectleiders Leven Lang Ontwikkelen
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeeld, kennisoverdracht, kennisdeling

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Praktijkleren op Maat, ervaringen en opbrengst na 2,5 jaar. Coaching gekoppeld aan een MBO Praktijkverklaring voor mensen in een kwetsbare positie.
In deze sessie ontdek je de meerwaarde van de MBO Praktijkverklaring voor zowel de kandidaat als voor het werkbedrijf en onderken je dat de betrokken kandidaat met een reden niet regulier tot diplomering of certificering is gekomen. 

Het VSO en Pro onderwijs in Noord-Holland Noord hebben sinds september 2021 de mogelijkheid om met het bedrijf waar de (oud-) schoolverlaters naar uitstromen of al werkzaam zijn, ‘Praktijkleren op Maat’ op te starten. Door begeleiding en extra nazorg vanuit het VSO-Pro kunnen deze leerlingen een MBO erkende verklaring behalen, waardoor zij vakinhoudelijk waardevoller zijn voor het bedrijf, of bij een overstap kansrijker zijn in de betrokken branche. Er is extra begeleiding en nazorg op de werkplek door stage-/nazorg docenten en ook de leermeester in het bedrijf wordt ondersteund in de begeleiding en de invulling van het kwalificatiedossier. Voor het bedrijf zijn daar geen kosten aan verbonden.

Hoe staat het met deze aanpak sinds de pilot 2,5 jaar geleden startte? Ook na de pilotfase gaat ‘praktijkleren’ en leren en werken op maat verder. Hoe het nu gaat met de deelnemers, hoor je in deze sessie.
Naar boven

Sessie 9: Groei Vooruit Regio Zwolle – regionale RMT aanpak - No wrong door 

Sprekers: Alex Bolland - programmamanager Werk en Ontwikkeling Regio Zwolle en Dennis Beks coördinator 1ste lijn en jongeren werkloosheidsaanpak 
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: voor wie is deze sessie bedoeld? Iedereen die meer wil weten over de ‘no wrong door’ aanpak van Regio Zwolle waar elke werkzoekende of werkende zich kan melden met een vraag gericht op werken en/of leren en passende ondersteuning krijgt
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeeld en kennisoverdracht

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Regio Zwolle deelt hoe zij al ruim 3 jaar succesvol aan de weg timmert met een brede arbeidsmarktaanpak. Meer dan 5.500 werkenden en werkzoekenden ondersteunden zij met loopbaancoaching, loopbaanadvies of scholingsvergoeding voor omscholing of bijscholing. Onder de naam Groei Vooruit, werken de verschillende partners (publiek en privaat) samen. 
Door gezamenlijk te investeren in mensen en ieders talent optimaal te benutten, groeien we naar een krachtige en vitale arbeidsmarkt die tegen een stootje kan. Dat het gunstig is voor inwoners, ondernemers én de regio als geheel heeft zich inmiddels bewezen. In de sessie lichten we ook de financial engineering toe en het project praktijkleren in het MBO.
Naar boven

Sessie 10: ‘De Achthonderd’: een netwerkorganisatie vanuit onderwijs, ondernemers en overheid

Sprekers: Ankie Delissen - Kempenplus, Jolanda van den Bersselaar - Summa & Bedrijf en Willem van der Craats - De Achthonderd
Te volgen in: sessie ronde 1 & 2

Doelgroep: gemeentelijke klantmanagers, beleidsadviseurs, strategisch medewerkers gemeenten/UWV/onderwijs of projectleiders Leven Lang Ontwikkelen
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: geen specifieke voorkennis nodig
Type sessie: praktijkvoorbeeld, kennisoverdracht, kennisdeling, interactief, discussie en gezamenlijk tot verdieping komen 

Wat levert het volgen van deze sessie op?
De arbeidsmarktregio Zuidoost Brabant is een van de groeikernen van Nederland. In totaal werken er ruim 316.000 werknemers. Opvallend is dat één op de vijf werknemers niet in het bezit is van een startkwalificatie, waardoor zij kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Met als kenmerken veelal flexibele arbeidscontracten, laaggeletterdheid en een negatieve schoolervaring. 
Werkend leren kan voor deze mensen een passende oplossing zijn. Om dit aan te pakken worden bedrijven ondersteund bij het vormgeven van een leerrijke werkomgeving. Opleiders worden gestimuleerd hun aanbod beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van werkenden en werkzoekenden. De Praktijkverklaring is daarvoor een passende oplossing. 
Bij praktijkleren komen de mensen niet naar school, maar vindt leren op de werkplek plaats. Hoe dat wordt gedaan laten we zien met De Achthonderd. Een netwerkorganisatie vanuit onderwijs, ondernemers en overheid. Een programma om mensen in een kwetsbare positie een duurzame oplossing te bieden op de arbeidsmarkt en in de samenleving.
Naar boven

Sessie 11: Leren en ontwikkelen (systemisch werk)

Begeleiders: Tanja Willemsen - programmamanager Programmaraad en systeemopsteller bij Gloedconsult en Alco van Dam – Loopbaancoach bij Leerwerkloket en Werkcentrum Noordoost Brabant en systeemopsteller bij Alje Consultancy
Te volgen in: sessie ronde 2

Doelgroep: deze sessie is bedoeld voor alle deelnemers van het Leerwerkfestival Praktijkdag
Maximaal aantal deelnemers: 30 personen
Kennisniveau: een open houding voor systemisch werk                         
Type sessie: actieve workshop waarin deelnemers dilemma’s of vragen inbrengen die we gezamenlijk systemisch gaan uitdiepen en ervaren

Wat levert het volgen van deze sessie op?
Leren en ontwikkelen krijgt op deze krappe arbeidsmarkt steeds meer aandacht. Terecht! En toch, wat maakt de stap om een opleiding te doen (werknemer of werkzoekende) of te bieden (werkgever) soms moeilijk? Of wat maakt dat de samenwerking met verschillende partijen blokkeert om deze dienstverlening mogelijk te maken? In deze workshop gaan we met een systemische kijk onderzoeken hoe we “staan” in onze organisaties. 

Met elkaar kiezen we een vraagstuk dat we gezamenlijk systemisch gaan uitdiepen en ervaren. Je leert niet per se zelf systemisch werk toe te passen. Door systemisch werk onder begeleiding van ervaren opstellers mee te maken, krijg je nieuwe inzichten over de onderstroom. Ben jij nieuwsgierig naar systemisch werken in relatie tot onze professionele uitdagingen? Kom dan naar deze baanbrekende workshop. We verzekeren je een bijzondere ervaring, die je nog lang bijblijft!
Naar boven

Ontmoetingsronde: Grensontkennend samenwerken - regiotafels (14.15-15.15 uur)

In samenwerking met het Kennispunt MBO Leven Lang ontwikkelen

Wat gebeurt er als we doen alsof er geen grenzen zijn? Niet de wet- en regelgeving, de opdracht van je organisatie, of je eigen taakomschrijving als uitgangspunt nemen, maar kijken welke ontwikkelingskansen voor (kwetsbare) doelgroepen je wilt creëren, zodat er voor hen duurzame arbeidskansen ontstaan. En hoe kun je, in je regio, met z’n allen voor dit gemeenschappelijke doel gaan. 

De Tour d’LLO reisde door Nederland om het gesprek over Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in het mbo aan te gaan. In deze ronde brengen we, samen met het Kennispunt MBO Leven Lang Ontwikkelen, de Tour d’LLO een stukje verder. Aan de hand van een vraagstuk ga je met collega’s uit (aanpalende) regio’s in gesprek over wat je samen meer, anders, beter kunt doen om mensen die nu nog ver afstaan van de arbeidsmarkt, daar dichter bij te brengen.
Naar boven