Overslaan en naar de inhoud gaan

Minister wil extra impuls voor de Banenafspraak

18 juli 2022

In het kader van de banenafspraak zijn al veel extra banen gerealiseerd. Maar om de doelstelling te halen moet er nog wel een tandje bij, schrijft minister Schouten van SZW in een brief aan de Tweede Kamer. Met onder meer vereenvoudiging van de regeling, eventuele uitbreiding van de doelgroep banenafspraak en gesprekken met de ministers van Binnenlandse Zaken en Onderwijs wil ze een extra impuls geven.

Vooral de overheidssector blijft achter ten opzichte van de doelstellingen van het in dienst nemen van mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om aan het werk te komen. Ten opzichte van de nulmeting hebben de werkgevers in de markt 61.000 extra banen gerealiseerd, net boven de doelstelling van 60.000 voor eind 2021. De overheidswerkgevers blijven met 12.000 achter op de doelstelling van 20.000. 

Tabel: Resultaten banenafspraak t.o.v. de nulmeting, eind 2021

Minister Schouten komt daarom met verschillende acties. Zo laat ze onderzoeken welke mensen in vergelijkbare situaties als die van de doelgroep banenafspraak toch buiten de boot vallen en waardoor. De uitkomsten van dat onderzoek leiden mogelijk tot uitbreiding van de doelgroep.

Wetsvoorstel vereenvoudigde banenafspraak

Het wetsvoorstel voor het vereenvoudigen van de systematiek en de het wegnemen van administratieve belemmeringen rond de banenafspraak ligt inmiddels klaar. Als de Belastingdienst en UWV na de uitvoeringstoets positief adviseren, gaat het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer. 

Werkgevers stuiten nog steeds op de verschillen in regelingen en instrumenten tussen gemeenten en tussen gemeenten en UWV. Om daar wat aan te doen kijkt UWV samen met de gemeenten of het mogelijk is om tot een eenduidige regeling voor externe jobcoaching te komen. Verder gaat Schouten met de ministers van Binnenlandse Zaken en van Onderwijs in gesprek om te kijken hoe de overheidswerkgevers kunnen worden aangespoord meer extra banen te realiseren.

De minister ziet een rol voor de Programmaraad bij het verbeteren van voorlichting over beschikbare instrumenten om mensen uit de doelgroep banenafspraak aan het werk te helpen, bijvoorbeeld tijdens Praktijkdagen