Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek uitfasering UWV-portaal voor Gemeenten

07 februari 2023

Vanaf 1 januari 2026 is het UWV-portaal voor Gemeenten niet langer beschikbaar. Dit betekent dat gemeenten en samenwerkingspartners vanaf dan geen toegang meer hebben tot de functionaliteiten achter het UWV-portaal. UWV en VNG deden onderzoek naar de impact van uitfasering die het startpunt vormt voor een plan van aanpak.

Via het UWV-portaal voor Gemeenten kunnen de gemeenten en samenwerkingspartners bij de applicaties van UWV die door velen van hen gebruikt worden voor de uitvoering van taken uit de Wet SUWI. Maar zowel het portaal als de daarbij behorende applicaties voldoen niet meer aan de eisen van vandaag de dag; met name op het gebied van informatiebeveiliging en privacyborging. 

Het wegvallen van een gezamenlijke applicatie voor vacatureregistratie gaat ten koste van de deelbaarheid en vindbaarheid binnen de regio.

In 2021 en 2022 zijn onderzoeken gedaan naar de gevolgen van uitfasering van het UWV-portaal. In kennissessies met ketenpartners uit de arbeidsmarktregio’s is de uitfasering toegelicht. Vervolgens is in kwantitatief onderzoek bij gemeenten en samenwerkingspartners naar mogelijke oplossingsrichtingen gevraagd. Waarna er nog aanvullend kwalitatief onderzoek is gehouden onder de werkgeverservicepunten (WSP’s). Belangrijke onderzoeksvragen waren: wat zijn mogelijke problemen die ontstaan door de uitfasering van het UWV-portaal; welke oplossingsrichtingen stellen gemeenten en samenwerkingspartners voor; hoe kan de VNG ondersteunen bij de uitfasering.

Conclusies in het kort

  • Er ontstaan problemen in de gezamenlijke werkgeversdienstverlening na uitfasering van het UWV-portaal als er geen actie wordt ondernomen op: de uitwisseling van vacatures en werkzoekendenprofielen; het samenwerken met CRM-gegevens in de werkgeversdienstverlening; het ophalen en tonen van gezamenlijke managementinformatie.
  • De deelnemende partijen binnen de werkgeversservicepunten die met WBS werken willen ‘real time’ inzicht hebben in elkaar CRM-data.
  • Gemeenten, samenwerkingspartners en WSP’s verwachten structurele communicatie, advies en ondersteuning van UWV en VNG in de aanloop naar en na de uitfasering van het UWV-portaal.
  • Gemeenten verwachten heldere afspraken over de overdracht van gemeentelijke data uit de verschillende applicaties in het UWV-portaal.