Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelpad Kinderopvang. Van groepshulp naar pedagogisch medewerker

01 november 2023

Voor de kinderopvangsector is er een nieuw Ontwikkelpad ontwikkeld. Dit pad geeft laagdrempelige ontwikkelroutes weer, waarmee mensen die op de arbeidsmarkt langs de kant staan kunnen in- en doorstromen in de sector.

Mensen starten als groepshulp, leren stapsgewijs werkzaamheden in de praktijk en kunnen – als zij daartoe in staat zijn en het willen – verder doorstromen naar de functie van pedagogisch medewerker. Hieraan zijn (delen van) opleidingen via praktijkleren gekoppeld. Het Ontwikkelpad is uitgewerkt door het ministerie van SZW en de brancheorganisaties BMK en BK en wordt gefaciliteerd door het ministerie van OCW, in samenwerking met andere partijen.

Opbrengst van bijeenkomst op 5 oktober 2023

De inzet van de partijen in de arbeidsmarktregio’s is van essentieel belang voor het succes van het Ontwikkelpad. Tijdens een door SZW en de Programmaraad georganiseerde bijeenkomst op 5 oktober 2023 is het waarom, wat en hoe toegelicht. De vertegenwoordigers van de arbeidsmarktregio’s kwamen daarbij met tal van vragen. De opbrengst lees je in deze FAQ

De vragen over het Ontwikkelpad zijn beantwoord door Janne van Stokkom (SZW), Jop Schampers (SZW), Daniëlle Baas (BMK), Carin Bal (BK) en Jardy ten Kleij (Programmaraad). Ook stond de schijnwerper op de ervaringen bij projecten voor groepshulpen in de arbeidsmarktregio’s Midden-Limburg en Rijnmond. Sigrid Geurts, Manon Janissen, Themby Vink (Midden-Limburg) en Eleonora van der Tuin (Rijnmond) gingen hierbij in op vragen.

Meer weten?

In de presentaties van de sprekers lees je meer over de aanleiding en de inhoud van het Ontwikkelpad en over de regionale implementatie. Ook vind je hierover informatie op de themapagina Ontwikkelpaden op deze site. 

Op 2 oktober 2023 is een webinar voor werkgevers georganiseerd dat je terug kunt zien. Er komt een subsidieregeling voor het Ontwikkelpad kinderopvang. Eind 2023 wordt hiervoor de internetconsultatie opengesteld.

Oproep: doe mee als arbeidsmarktregio

Het Ontwikkelpad vraagt samenwerking in de arbeidsmarktregio’s tussen gemeenten en UWV, mbo-instellingen, werkgevers en partijen met zicht op potentiële kandidaten voor de kinderopvang. SZW ondersteunt de arbeidsmarktregio’s bij de implementatie van het Ontwikkelpad, onder andere met ondersteunende producten en een leerkring. De arbeidsmarktregio’s Midden-Utrecht, Rijnmond, Groot-Amsterdam, Amersfoort, Friesland, Groningen en Zwolle gaan aan de slag met (de verkenning van) de implementatie van het Ontwikkelpad kinderopvang. Graag roepen we ook centrumgemeenten van andere regio’s op om vanuit hun regierol in de arbeidsmarktregio aan de slag te gaan met het Ontwikkelpad kinderopvang.

Lees ook het artikel over het Ontwikkelpad kinderopvang uit Gemeentenieuws van SZW,  1 november 2023