Overslaan en naar de inhoud gaan

Psychische kwetsbaarheid: navigeren door de coronacrisis

02 juni 2020

De coronacrisis heeft veel invloed op ons werkende leven. We blijven nog wel even thuiswerken, maar hoe doen we dit op een mentaal gezonde manier? Hoe kan een werkgever een medewerker met psychische klachten in deze tijd het beste ondersteunen? Wat heeft iemand met een psychische klachten nu eigenlijk nodig? En is er nog ruimte voor mensen met een psychische kwetsbaarheid op de arbeidsmarkt? Kortom wat zijn goede bakens om ons allen door deze moeilijke tijd te navigeren?

In de vierde editie van Sterk door Werk geven staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een video-interview aan hoe de capaciteiten van werknemers met een psychische kwetsbaarheid ook in deze coronacrisis kunnen worden ingezet. En hoe werkgevers hieraan een bijdrage kunnen leveren.

Verder een interview met onderzoeker Suzanne van Hees van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen over het vele thuiswerken dat we voorlopig zullen blijven doen. Vanuit huis werken kan gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van alle werknemers. En voor medewerkers die voor de crisis al een psychische kwetsbaarheid hadden, kan deze onzekere tijd een extra trigger zijn waardoor klachten kunnen toenemen. Suzanne van Hees geeft werkgevers handvatten om uitval van werknemers te voorkomen: “Explicieter omgaan met motiveren en stimuleren, maar ook explicieter contact zoeken als de werknemer zich terugtrekt.”
 
In de nieuwe afleveringen van de videoportret-serie Achter het raam is te zien wat ruim twee maanden ‘social distancing’ en thuiswerken doet met Wesley, Debby, Mark, Asuerus en Lisa. In aflevering 2 krijgt Wesley uitsluitsel over zijn horeca-contract en is ie helemaal klaar met zijn krantenwijk. Het extreem vroege opstaan en het ontbreken van een goede dagbesteding maakt hem mentaal kwetsbaar. Mark mist de interactie met zijn collega’s en heeft steeds meer moeite om zijn bed uit te komen. Maar dan is er goed nieuws: eindelijk een dagje naar kantoor! Asuerus vindt het lastig om een gezonde leefstijl te combineren met het thuiswerken. Debby mist haar vaste begeleider die door corona niet meer bij haar thuis komt en Lisa vond thuiswerken de eerste weken heel prettig, maar inmiddels is het leuke er wel vanaf. Ze mist haar collega’s en de mogelijkheid om hulp te vragen.