Overslaan en naar de inhoud gaan

Quickscan naar de begeleiding van langdurig bijstandsgerechtigden

05 december 2022

Afgelopen maanden is in opdracht van SZW via een quickscan in beeld gebracht welke activiteiten en projecten zijn en worden opgezet om de uitstroom naar werk vanuit (langdurige) bijstand te vergroten. Daarbij gaat de quickscan ook in op kansen en drempels die arbeidsmarktregio’s zien bij de begeleiding van langdurig bijstandsgerechtigden naar werk.

Uit de quickscan wordt duidelijk dat de krapte op de arbeidsmarkt meer mogelijkheden biedt op werk voor langdurig bijstandsgerechtigden en dat het benutten hiervan om maatwerk vraagt en een langdurig volgehouden inspanning van alle partijen: werkzoekenden, gemeenten en werkgevers. De quickscan laat inspirerende aanpakken en initiatieven zien. In een brief aan de Tweede Kamer gaat minister Schouten in op de bevindingen uit de quickscan en de inzet voor de korte en langere termijn. 

Zo reageert de minister onder meer op de gevraagde ondersteuningsbehoefte vanuit het Rijk:

  • De wens dat de rijksoverheid een realistisch beeld heeft over de bestaande kansen en mogelijkheden
  • Meer structurele financiering voor begeleiding
  • Minder inzet op projectmatige ondersteuning, meer op structurele ondersteuning
  • Werk loont niet altijd genoeg door mogelijke armoedeval. De gesprekspartners vragen hiervoor meer aandacht.

Aan het eind van de brief wordt ingegaan op de mogelijkheden voor een pilot met een no-riskpolis voor langdurig bijstandsgerechtigden, zoals toegezegd in het wetgevingsoverleg Uitvoeren Breed Offensief van 27 juni 2022.