Overslaan en naar de inhoud gaan

Rapport marktverkenning CompetentNL gereed

25 mei 2023

UWV, SBB, CBS en TNO werken in opdracht van het ministerie van SZW en OCW intensief samen aan één openbaar toegankelijke skillstaal voor de Nederlandse arbeidsmarkt: CompetentNL. CompetentNL levert dadelijk het fundament voor beroepskeuze en loopbaanontwikkeling op basis van skills.

Waarom de ontwikkeling van CompetentNL?

De wereld om ons heen verandert voortdurend. Steeds vaker wordt gevraagd naar de ontwikkeling van skills: kennis, beroeps- of vakvaardigheden en competenties. Dus alles wat iemand moet ‘kennen en kunnen’ voor het uitoefenen van een beroep. In een ideale (inclusieve) arbeidsmarkt zit de juiste persoon op de juiste plek. Maar de ideale match komt vaak niet tot stand doordat werkgevers en werkzoekenden vooral kijken naar opleiding en werkervaring. Inzicht in skills brengt hier verandering in. In de komende decennia moet alles op alles worden gezet om de arbeidsmarkt en het (beroeps)onderwijs op elkaar af te stemmen, zodat het potentieel van de Nederlandse beroepsbevolking optimaal kan worden benut.

Resultaten marktverkenning

Om ervoor te zorgen dat CompetentNL aansluit bij de behoeften, voorkeuren en wensen van partijen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, heeft TNO de afgelopen maanden een marktverkenning verricht. De programmapartners CBS, TNO, SBB en UWV gebruiken deze inzichten bij de verdere ontwikkeling van CompetentNL. De resultaten zijn nu te lezen op de website van CompetentNL.

81,5% van de 119 respondenten van de vragenlijst verwacht dat CompetentNL hen (zeer) waarschijnlijk helpt bij het inzichtelijk maken van skills
meerwaarde en ratio CompetentNL uit rapport Marktverkenning mei 2023

Aanmelden voor pilots

Na de marktverkenning volgt de pilotfase. Binnenkort start de aanmelding en selectie voor de pilots. Partijen die interesse hebben om mee te doen met de pilots kunnen contact opnemen met CompetentNL@tno.nl.

Wil je meer weten over CompetentNL? Luister dan deze podcast. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van CompetentNL? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief CompetentNL.