Overslaan en naar de inhoud gaan

Regionale mobiliteitsteams formeel aan de slag

29 maart 2021

De arbeidsmarktregio’s werkten de afgelopen maanden hard aan de organisatie van crisisdienstverlening op de arbeidsmarkt via regionale mobiliteitsteams (RMT’s). Donderdag 25 maart is de ministeriële regeling hiervoor gepubliceerd en kunnen de RMT’s aan de slag om mensen (weer) aan het werk te helpen. 

Veel mensen, vaak in kwetsbare posities, verloren tijdens de coronacrisis hun baan(zekerheid). Tegelijkertijd hebben werkgevers op andere plekken juist nu meer werk en te weinig werknemers. Daarom richt het kabinet de pijlen van het derde steun- en herstelpakket op het voorkomen van langdurige werkloosheid en de afnemende kansen op werk. Deze crisisdienstverlening voor de arbeidsmarkt is aanvullend op de reguliere dienstverlening en er is ontschot budget voor beschikbaar. 

Regionale mobiliteitsteams

De crisisdienstverlening wordt op maat ingezet in regionale mobiliteitsteams (RMT's); in elk van de 35 arbeidsmarktregio’s één. Sommige regio’s zijn bezig met de voorbereiding van de crisisdienstverlening, andere regio's zijn klaar voor de start en een klein aantal is al begonnen.

Wat mensen nodig hebben om (weer) aan het werk te komen staat centraal in de RMT-aanpak, ongeacht of ze inkomen uit werk of een uitkering hebben. Denk bijvoorbeeld aan extra begeleiding en loopbaanadvies, (om)scholing, scholing via praktijkleren in het mbo en hulp bij schulden. Er is extra aandacht voor jongeren, mensen uit de banenafspraak en zelfstandig ondernemers.