Overslaan en naar de inhoud gaan

Rekentool voor Maatschappelijke kosten-batenanalyse loonkostensubsidie

22 februari 2024

Een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) naar loonkostensubsidie laat zien dat het loont om te investeren in mensen met een arbeidsbeperking. Om de MKBA op gemeentelijk- en Rijksniveau te berekenen is er een rekentool ontwikkeld.

De MKBA naar loonkostensubsidie (LKS) is in opdracht van Cedris en Divosa uitgevoerd. De analyse geeft inzichten in de maatschappelijke meerwaarde van het gebruik van loonkostensubsidie, zowel bij sociaal ontwikkelbedrijven als bij reguliere werkgevers. Het laat zien dat de inzet van dit instrument veel meer oplevert dan dat het kost. Het levert positieve resultaten op voor de maatschappij, de economie en de mensen zelf.

Naast een rapport is er en rekentool opgeleverd om zelf op Rijksniveau en per gemeente inzichtelijk te maken hoeveel geld er met participatie, begeleiding en re-integratie is gemoeid en wat het oplevert. 

Resultaten onderzoek

De analyse laat zien dat inzet LKS baat heeft in verschillende domeinen. Voor de persoon zelf betekent het meer bestaanszekerheid en een hoger welzijn, voor de economie meer productiviteit en minder arbeidskrapte, en voor de maatschappij minder bijstandsuitkeringen en zorgkosten.

Meer informatie over de resultaten en de volledige rapportage vind je op de website van Divosa

De werkgever kan LKS ontvangen voor een werknemer met een arbeidsbeperking die onder de verantwoordelijkheid van een gemeente valt. LKS vergoedt het verschil tussen de productiviteit van een werknemer (loonwaarde) en het minimumloon.