Overslaan en naar de inhoud gaan

Stand van zaken uitfasering UWV-portaal voor gemeenten: oplossingsscenario’s half 2024 bekend

20 december 2023

In verband met de houdbaarheidsdatum van het UWV-portaal, zal UWV deze in de nabije toekomst uitfaseren. UWV en VNG willen voorkomen dat daarmee de huidige gezamenlijke dienstverlening in de knel komt. Daarom hebben zij de handen in één geslagen en gaan zij samen met de uitvoering in het komend kwartaal mogelijke oplossingscenario’s in kaart brengen. In dit artikel lees je welke ontwikkelingen in 2024 zijn voorzien. 

Oplossingsscenario’s

De belangrijkste ontwikkeling in 2024 is dat UWV en VNG werken aan oplossingsscenario’s. De focus zal liggen op CRM, matching, klantvolgsysteem en managementinformatie. Op elk onderdeel zijn verschillende oplossingsscenario’s van toepassing. Ieder scenario kent zijn eigen databehoefte, aanpak en tijdslijn die van invloed is op de uiteindelijke uitfaseerdatum van het UWV-portaal. De planning is om eind tweede kwartaal de oplossingsscenario’s te hebben.

Standaardisering van gegevens

UWV en VNG gaan een gegevensset samenstellen van de gegevens die niet in het SUWI Gegevens Register (SGR) en niet in de gegevensset van VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgevens) zijn opgenomen. Gegevens, die wel noodzakelijk zijn voor de gezamenlijke dienstverlening. VNG en UWV zullen gezamenlijk SZW voorstellen deze te standaardiseren en op te nemen in het SGR. Het voordeel hiervan is dat uiteindelijk UWV en gemeenten, ongeacht het scenario, deze gestandaardiseerde gegevens kunnen uitwisselen. 

Veranderingen opnemen in regionale uitvoeringsplannen

De transitie is de verandering van het werken met huidige systemen (UWV-portaal voor gemeenten) naar de nieuwe wijze van samenwerking volgens de gekozen scenario’s. Dit is een grote verandering en vraagt veel van gemeenten en arbeidsmarktregio’s. VNG en UWV adviseren om dit planmatig aan te pakken.in te richten. Het is aan te raden om het op te nemen in de bestaande regionale uitvoeringsplan. Daarnaast helpt een transitieplan bij een gestructureerde aanpak waar alle lagen van de regio bij betrokken worden.