Overslaan en naar de inhoud gaan

Sterk door werk: Meerdere wegen naar Werk

31 augustus 2020

Een opleiding volgen en daarna solliciteren naar een baan, is voor veel mensen de gebruikelijke weg naar betaald werk. Die weg is niet voor iedereen, op ieder moment in zijn of haar leven, weggelegd. Gelukkig zijn er meerdere (nieuwe) wegen die tot werk kunnen leiden.

Sterk door werk licht twee succesvolle, alternatieve wegen naar werk uit. Zo vertelt Jeroen Molenaar hoe hij zijn eigen visuele vormgevingsbedrijf Imagi is gestart onder de vleugels van de sociale coöperatie Saens Tois.

Saens Tois (‘Zaans thuis’ in dialect) is een coöperatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die hun eigen onderneming willen starten met behoud van uitkering en vrijstelling van sollicitatieplicht. Het is opgericht om mensen samen te brengen die door ondernemerschap in hun eigen inkomen willen voorzien en zelfstandigheid nastreven.

Jeroen doet in zijn leven vele pogingen om aan werk te komen. “Ik heb geen diploma’s, heb alleen ongeschoold werk gedaan, hield baantjes nooit langer dan een paar maanden vol en schaamde me als ik geen werk had”, vertelt de 40-jarige Jeroen in het interview. Inmiddels heeft hij met Saens Tois de weg naar zijn eigen onderneming gevonden en is gelukkig in zijn werk.

Open hiring

Door een standaard sollicitatieprocedure heen komen, is vaak lastig voor mensen met een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt. Met Open Hiring kan iedereen aan de slag, want dit Amerikaanse concept werkt anders dan anders: je hoeft geen sollicitatiebrief te sturen en geen sollicitatiegesprek te voeren. Je plaatst jezelf op een wachtlijst en zodra je aan de beurt bent, is de baan voor jou. Niemand wordt uitgesloten en iedereen krijgt een kans. Het klinkt als een sprookje, maar het gebeurt toch echt in Nederland. Directeur Rob Jansen van Chain Logistics noemt Open Hiring in het interview met hem en 2 enthousiaste medewerkers ‘het meest eerlijke systeem dat er bestaat’.

Nieuwe aflevering Achter het Raam

Er is weer een nieuwe aflevering van de videoportret-serie Achter het Raam. Hierin vertellen 5 werknemers met een psychische kwetsbaarheid openhartig over hun leven en werk in tijden van de coronacrisis. In deze aflevering zien we dat Wesley als vrijwilliger mag beginnen bij de kringloopwinkel RataPlan. Zit er in de toekomst een betaalde baan voor hem in? Mark focust zich vooral op de positieve kanten van de coronacrisis: eindelijk komt hij toe aan de zo gewenste fietstour door Nederland. Asuerus lukt het niet meer om thuis te werken. Werkgever Rabobank geeft toestemming om naar kantoor te komen. Dat doet hem zichtbaar goed.  Debby heeft heel verdrietig nieuws, dat invloed heeft op haar mentale gezondheid en Lisa neemt de kijker mee naar haar roots.