Overslaan en naar de inhoud gaan

Subsidieregeling IPS-trajecten voor gemeentelijke doelgroep

16 februari 2023

Vanaf 1 maart 2023 treedt de ‘Subsidieregeling IPS-trajecten voor de gemeentelijke doelgroep’ in werking. De regeling heeft tot doel de arbeidsparticipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen. 

Het gaat om een subsidiebedrag van ruim 21 miljoen voor IPS-begeleidingstrajecten (Individuele Plaatsing en Steun) voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die een bijstandsuitkering ontvangen en daarmee onder verantwoordelijkheid van gemeenten vallen. Ggz-instellingen kunnen bij gemeenten aanvragen indienen in 2023 en 2024 voor IPS-begeleiding. Ook de in 2022 gestarte IPS-trajecten kunnen met terugwerkende kracht worden ingediend voor deze regeling.

Gezamenlijke financiering door Rijk en gemeenten

Bij deze IPS-trajecten, waarvoor in het kader van de regeling subsidie wordt verleend, is sprake van gezamenlijke financiering door Rijk en gemeenten. Het beschikbare budget is voor de helft gefinancierd door een subsidie vanuit het Rijk. De andere helft wordt door gemeenten collectief gefinancierd, via een generieke uitname uit het Gemeentefonds.

Gemeenten financieren dus niet individuele IPS-trajecten, maar zijn wel nauw betrokken bij de subsidieverlening doordat zij aanvragen voor een IPS-traject door ggz-instellingen administratief afhandelen en het budget ervoor aanvragen bij UWV. De betaling van het IPS-traject aan de ggz-instelling wordt gedaan door UWV