Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitbreiding dashboard skills met 50 beroepen

11 juli 2022

Het dashboard skills op het portaal werk.nl/arbeidsmarktinformatie is met ingang van 30 juni 2022 weer verder uitgebreid met 50 beroepen. Daarmee komt het totaal aantal beroepen nu op bijna 200, waarvan 145 kansrijke beroepen, 29 minder kansrijke beroepen en 17 ‘neutrale’ beroepen. Ieder kwartaal wordt het dashboard geactualiseerd met de laatste updates uit de basisversie van CompetentNL.
 
UWV en SBB maken de arbeidsmarkt nog transparanter. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk, instromen of willen nadenken over bij- of omscholing. Om vraag en aanbod beter te laten aansluiten en goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat mensen zich een Leven Lang Ontwikkelen (LLO). Dit doen UWV en SBB door werk te maken van praktijkleren in het mbo en inzicht te geven in kansrijke beroepen, kennis en vaardigheden, ofwel skills.

Mbo-kwalificaties

Inmiddels zijn er aan 143 beroepen de bijbehorende mbo-kwalificaties toegevoegd. Daarmee is na te gaan welke specifieke kwalificaties er voor dat beroep nodig zijn. Er wordt gebruik gemaakt van de mbo-kwalificatiestructuur die door SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven is opgezet en gevalideerd. De overige 48 beroepen hebben een ander beroepsniveau dan mbo of worden nog nader onderzocht. Indien het gaat om beroepen op hbo of wo niveau is de koppeling lastig, omdat deze kwalificaties geen eenduidige bron kennen zoals binnen het mbo wel het geval is.

Gebruik van het dashboard skills

Het dashboard skills is het meest gebruikte dashboard op het portaal werk.nl/arbeidsmarktinformatie. Maandelijks zijn er circa 2.500 unieke bezoekers vanuit het perspectief van werkzoekenden, scholingsadviezen en werkgeversdienstverlening. Met behulp van het dashboard skills is het voor loopbaanadviseurs, adviseurs werk en Regionaal Adviseurs Onderwijs en Arbeidsmarkt mogelijk om nog gerichter advies te geven aan werkzoekenden die willen overstappen naar een andere, meer kansrijke baan of zich willen bij- of omscholen. Bovendien kunnen adviseurs in de dienstverlening aan werkgevers laten zien welke relevantie skills hebben binnen een beroep. Aan de hand van dit dashboard kan nog gerichter en effectiever worden gezocht naar kandidaten voor hun vacatures.

Continue ontwikkeling met partners

Het dashboard skills is continu in ontwikkeling. De huidige uitbreiding volgt op de grote uitbreiding van maart 2022. Volgend kwartaal volgt weer een uitbreiding van het aantal beroepen en kwalificaties. Wensen van gebruikers zijn zeer welkom en kunnen via de website worden aangeboden. Het dashboard Skills is gebaseerd op een eerste versie van CompetentNL en vormt de bron die arbeidsmarkt en (mbo)onderwijs verbindt. Wil je een demo van het dashboard skills in jouw regio, neem dan contact op met de arbeidsmarktadviseur van UWV in jouw regio. Of neem contact op met de regionaal adviseur onderwijs en arbeidsmarkt van SBB.