Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitfaseren UWV-portaal: laatste stand van zaken (sept 2022)

01 september 2022

Het UWV-portaal voor Gemeenten wordt uitgefaseerd: vanaf 1 januari 2026 is het niet meer beschikbaar. De software is verouderd, voldoet niet aan de AVG en past niet meer bij de dienstverlening van nu. Gemeenten en ketenpartners zijn vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een andere oplossing. UWV en VNG hebben daarom eind 2021 gesprekken gevoerd met ketenpartners en hebben afgelopen periode een enquête uitgezet onder gemeenten en WSP’s. Met deze enquête onderzocht VNG en UWV welke opties de voorkeur hebben, en wat gemeenten en ketenpartners bij een dergelijke optie van belang vinden.

 

Enquête en aanvullend onderzoek

De enquête is afgelopen maanden uitgezet onder gemeenten en WSP’s. Er was een grote respons, van de 156 organisaties die geautoriseerd zijn voor de applicaties in het UWV-portaal hebben er 121 (77,5%) gereageerd. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat er nog een aanvullend onderzoek nodig is onder de WSP’s om een volledig beeld te hebben. Dit aanvullende onderzoek wordt op dit moment uitgevoerd. 

Vervolg voorkeursopties

Op basis van de gesprekken met ketenpartners, expertgroep Werk, resultaten van de enquête en aanvullend onderzoek onder WSP’s wordt een rapport opgesteld. Dit rapport wordt samen met een vervolgplan door de besturen van UWV en VNG vastgesteld. 

Zelf al aan de slag

Je kunt zelf aan de slag door in gesprek te gaan met de ketenpartners in jouw regio. Wat betekent de uitfasering voor jouw regio en de ketenpartners binnen jouw regio? Waar gaan de gaten ontstaan? Wie gaat wat missen?

Tegelijkertijd biedt de uitfasering ook kansen. Het biedt je de mogelijkheid tot een heroriëntatie op jouw arbeidsmarktregio. Wat is de visie van jouw regio op de toekomstige arbeidsmarkt? Welke samenwerking past daarbij? Welke ketenpartners zijn van belang bij de samenwerking? Hoe kan die samenwerking het beste worden ondersteund? Ga je als gemeenten gezamenlijk op zoek naar één nieuw systeem of kiest ieder voor een eigen systeem? En wat betekent dat voor de uitvoering en eventuele gezamenlijke dienstverlening? Zomaar een paar vragen die kunnen leiden tot een juiste keuze van systemen. Door hier vroegtijdig mee bezig te zijn wordt duidelijk wat je kunt doen. 

Vragen

Heb je vragen? Neem eens een kijkje in de FAQ, misschien staat jouw vraag erbij. Mocht dat niet zo zijn dan kun je contact opnemen via um@vng.nl en samenwerkinggemeenten@uwv.nl.