Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV publiceert vernieuwd overzicht met landelijk kansrijke beroepen

04 oktober 2022

UWV heeft op het arbeidsmarktinformatieportaal op werk.nl (sinds maandag 26 september 2022) het overzicht met landelijk kansrijke beroepen vernieuwd. Ten opzichte van de vorige versie, van december 2021, zijn er nu in verschillende beroepsrichtingen kansrijke beroepen bijgekomen.

UWV heeft op het arbeidsmarktinformatieportaal op werk.nl (sinds maandag 26 september 2022) het overzicht met landelijk kansrijke beroepen vernieuwd. Ten opzichte van de vorige versie, van december 2021, zijn er nu in verschillende beroepsrichtingen kansrijke beroepen bijgekomen. Het gaat hier om beroepen die voldoende tot goede kansen bieden op werk. Dit vernieuwde overzicht kan een hulpmiddel zijn voor mensen die op zoek moeten naar ander werk of nadenken over scholing. Voor werkzoekenden met een WW-uitkering kan UWV scholingsbudget inzetten als er sprake is van een landelijk/regionaal kansrijk beroep of van een baangarantie/-intentie (voor alle beroepen).

Welke landelijk kansrijke beroepen zijn nieuw?

Ten opzichte van het vorige overzicht, is het aantal kansrijke beroepen nu uitgebreid van ruim 240 naar ruim 270. Nieuwe beroepen in het overzicht zijn onder andere: medisch secretaresse, politieagent, treinmachinist, orthopedagoog, buschauffeur lijndienst, directiesecretaresse en managementassistent. 

Waar liggen de kansen?

Er zijn voor werkzoekenden kansen op verschillende niveaus. Zo staan er beroepen in de lijst waar geen of nauwelijks instroomeisen voor worden gesteld, zoals voor: verkeersregelaar, verhuizer, keukenassistent, verkoopmedewerker tankstation, assemblagemedewerker en heftruckchauffeur. Bij de meeste beroepen wordt er om specifieke kennis en vaardigheden gevraagd op middelbaar niveau, zoals voor: verzorgende ig, monteur in de industrie en installatiebranche, (pedagogisch) medewerker kinderopvang en vrachtwagenchauffeur. Ook op hoger niveau zijn er baankansen op de huidige arbeidsmarkt. Denk aan: gespecialiseerd verpleegkundige, docent talen of exacte vakken, programmeur ICT, securityspecialist ICT, inkoper en beleidsmedewerker ruimtelijke ordening.

Welke beroepen bieden nauwelijks kansen op werk?

Doordat het personeelstekort inmiddels in bijna alle branches merkbaar is, is er nauwelijks nog sprake van ‘kansarme beroepen’. Toch bestaan er nog enkele beroepen waar de kans op werk al een aantal jaar gering is, met name door de grote concurrentie onder werkzoekenden. Het gaat hier om de beroepen: activiteitenbegeleider, dierenverzorger, instellingskok en uitvaart- en mortuariummedewerker. 

Vernieuwde overzichten met regionaal kansrijke beroepen verschijnen in november 

De overzichten met regionale kansrijke beroepen worden begin november vernieuwd. Dat zal gelijktijdig gebeuren met de jaarlijkse verschijning van de rapporten ‘Regio in Beeld’, waarmee per regio inzicht wordt geboden in de situatie op de arbeidsmarkt

Dashboard skills biedt inzicht in passende mbo-opleidingen

Met het dashboard Skills geven UWV en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) inzicht in taken en soft skills die bij (mbo-)beroepen horen. In het dashboard staan bij een groot deel van de kansrijke beroepen de passende mbo-opleidingen en –certificaten. Professionals kunnen het dashboard gebruiken bij het adviseren over de inzet van om- en bijscholing. Het dashboard wordt ieder kwartaal uitgebreid met meer beroepen, skills en taken. SBB voegt aan steeds meer kansrijke beroepen, kwalificaties, keuzedelen, certificaten en opleidingen toe.

Persoonlijk advies?

Wil je meer weten of advies over omscholen of het volgen van een opleiding? Neem dan contact op met een Leerwerkloket. Je kunt bij het Leerwerkloket terecht voor advies en hulp bij het vinden van de juiste opleiding. Er is altijd wel een Leerwerkloket bij jou in de buurt.