Van Ark: Meer werk maken van taaleis en tegenprestatie

17 januari 2019

Staatssecretaris Van Ark (SZW) heeft het CBS gevraagd om twee onderzoeken te doen naar de uitvoering van de tegenprestatie en de taaleis in de Participatiewet. Uit de CBS rapporten blijkt dat nog te veel gemeenten hierin achterblijven. Van Ark roept gemeenten op om snel meer werk te maken van de uitvoering van de taaleis en de tegenprestatie en gaat daarover met gemeenten in gesprek.

Om volwaardig mee te doen in onze samenleving is het spreken van de Nederlandse taal onmisbaar. Voor een praatje met de buren, gesprekken op de werkvloer of bij het solliciteren naar een baan. Ook als het tijdelijk even niet lukt is het belangrijk om arbeidsfit te blijven en mee te blijven doen. Zowel de taaleis als de tegenprestatie helpt mensen die in de bijstand zitten om mee te doen. Daarom is het nodig dat gemeenten hier nadrukkelijk meer werk van maken. Dit schrijft staatssecretaris Van Ark vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is onacceptabel dat, zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, mensen onnodig aan de kant blijven staan. Gemeenten moeten daarom juist nu nog meer werk maken van de taaleis en de tegenprestatie.
Staatssecretaris Tamara van Ark

Gemeenten kunnen van staatssecretaris Van Ark verwachten dat ze bereid is om naar belemmeringen in de regelgeving te kijken, maar Van Ark gaat er omgekeerd van uit dat alle gemeenten werk maken van de uitvoering van de taaleis en de tegenprestatie conform de wet.

 

Vond u deze pagina interessant?

To prevent automated spam submissions leave this field empty.