Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens: pilots in voorbereiding

10 maart 2021

In april wordt bepaald in welke regio’s pilots gaan plaatsvinden voor het programma VUM: Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens. Wat biedt VUM? Door het ICT-systeem aan te sluiten op VUM, krijgen bemiddelaars meer mogelijkheden om werkzoekenden en werkgevers te matchen. Bemiddelaars kunnen via die aansluiting profielen van werkzoekenden en vacatures met elkaar uitwisselen, over regio- en organisatiegrenzen heen. De pilots toetsen in de praktijk hoe de gegevensuitwisseling gaat werken. Op basis hiervan wordt VUM doorontwikkeld, zodat in 2022 bemiddelaars in heel Nederland gebruik kunnen maken van deze aansluiting.  

Vier pilots

Op dit moment worden de mogelijkheden van de pilots besproken in verschillende regio’s, en zoekt het programma naar meer mogelijke pilots. De ambitie is om in vier regio’s pilots uit te voeren. Eén van de pilots is al gestart door UWV en de gemeenten Den Haag en Rotterdam, gericht op bruikbaarheid in de dienstverlening en wat er wettelijk nodig is voor uitwisseling. In april worden de andere drie pilots gekozen. 

Leden van de klankbordgroepen van het programma VUM hebben pilotregio’s aangedragen. Daarnaast heeft een aantal regio’s zich gemeld naar aanleiding van o.a. het webinar van vorig jaar. Het belangrijkste criterium voor de keuze van pilots is diversiteit. Om de werking van de ontwerpen voor de uitwisseling te toetsen, wordt getest met verschillende deelnemers en systemen. 

Twee soorten pilots: techniek en gebruik

In technische pilots wordt beproefd of de technische uitwisseling werkt. Dit gaat om de koppeling tussen de ICT-systemen van bemiddelaars, zodat bemiddelaars vanuit hun eigen systemen gegevens van elkaar kunnen benutten. ICT-leveranciers denken binnen het programma mee over hoe de uitwisseling moet gaan werken. 
In gebruikerspilots wordt beproefd hoe de uitwisseling van gegevens werkt in de dienstverlening aan werkzoekenden en werkgevers. In deze pilots wordt de gegevensstandaard getoetst, de afspraken en de voorwaarden waaronder aansluiting op VUM gerealiseerd kan worden. De invulling van de pilots hangt ook af van de doelstellingen van de regio’s zelf.  

Wie nemen deel aan de pilots?

De pilots worden uitgevoerd door gemeenten en UWV, waarbij ook andere publieke en private partners worden gezocht via o.a. de ABU, NBBU, Cedris en OVAL. Softwareleveranciers worden betrokken om de technische uitwisseling mogelijk te maken en te toetsen. Bevindingen van de bemiddelaars en participerende organisaties bij de pilots worden opgehaald in samenwerking met o.a. VNO-NCW, de AWVN en FNV. Doelstelling is dat VUM bijdraagt aan verbeterde werkgevers- en werkzoekendendienstverlening

Hoe nu verder? 

In april is duidelijk welke pilots er gaan plaatsvinden en in welke regio’s. De pilots starten daarna en zullen tot het einde van het jaar inzichten opleveren op basis waarvan de ontwerpen worden doorontwikkeld. In 2022 volgt landelijke implementatie en kunnen bemiddelaars aansluiten op VUM. 

Interesse om bij te dragen aan een pilot? 

Heeft u mogelijk interesse om deel te nemen aan een pilot? Neemt u dan contact op met pilotcoördinator Hans van Alebeek via postbusVUM@minszw.nl
VUM is een programma van het ministerie van SZW, VNG en UWV. Meer informatie op: www.samenvoordeklant.nl/VUM