Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging van de huidige aanpak van de RMT's

08 november 2022

Met Prinsjesdag maakte de regering de begroting van het ministerie van SZW voor 2023 bekend. Voor de arbeidsmarktregio’s is belangrijk dat hierin financiering voor 2023 van de huidige regionale mobiliteitsteam (RMT) aanpak zit. SZW werkt aan de verlenging van de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19 om dit budget beschikbaar te maken voor de samenwerkende partijen in de regio’s.

VNG en het UWV beoordelen momenteel de conceptregeling op uitvoerbaarheid. Hiervoor deelde SZW op 21 oktober de conceptregeling met betrokken partijen. In de concept wijzigingsregeling staan de voorgenomen budgetten voor 2023 per regio. Ten opzichte van 2022 blijft het budget voor de personele bezetting van de 35 RMT’s gelijk. Het interventiebudget is kleiner dan in 2022. Dit is, gezien de recente realisatiecijfers, naar verwachting nog steeds passend. Partijen kunnen zich voorbereiden om toegang te krijgen tot het budget door te starten met het maken van de begroting en samenwerkingsplannen voor 2023. Zodra de regeling officieel verlengd is, worden de budgetten definitief. Vanwege doorlooptijden van regelwijziging is dit medio december.

De verlenging van de regeling is nodig om de periode tot de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur, zoals in het coalitieakkoord is opgenomen, te overbruggen. Op 11 oktober jl. is de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitgangspunten van de nieuwe arbeidsmarktinfrastructuur en start de volgende fase waarin SZW deze uitgangspunten verder gaat uitwerken.