Overslaan en naar de inhoud gaan

Webinar: Delen matchingsgegevens en skills transparant. Hoe werkt dat voor jou?

20 augustus 2020

In het webinar van donderdag 10 september jl praten Michel Peters - Projectleider Skills ontologie, Minke Verkerk – Programmamanager VUM en Inge Willems – Manager Werkgeversservicepunt Noordoost-Brabant je bij over de projecten Skills ontologie en VUM (Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens). Wat wordt er landelijk ontwikkeld, wat betekent dat voor jou en op welke termijn? Het webinar is bedoeld als aftrap voor een reeks van activiteiten rondom competentiegericht werken en de uitwisseling van matchingsgegevens. Jullie specifieke behoeften en de voorliggende kansen nemen we mee in de vormgeving van het vervolg. Dit doen we in het kader van de leeragenda van PoW.

Webinar terugkijken

Het webinar is hieronder terug te kijken. Er is daarnaast een overzicht gemaakt van de gestelde vragen met antwoorden.  De presentatiesheets van het webinar vindt u hier (pdf).

Matchen op competenties, juist nu

De urgentie voor een betere matching is hoog. Het verbeteren van de uitwisseling van matchingsgegevens is noodzakelijk. Met de verandering van de arbeidsmarkt klinkt juist nu nog sterker de roep om vooral te kijken naar competenties. De oplossing is niet gemakkelijk. Dat blijkt ook uit signalen van de arbeidsmarktregio’s. Hoe breng je skills/competenties in kaart? Hoe koppel je vacaturebeschrijvingen en profielen op het niveau van competenties? Hoe komen we tot een gemeenschappelijke competentietaal om informatie vergelijkbaar en uitwisselbaar te maken? En hoe verbinden we deze signalen? Dit zijn vraagstukken en ambities die we in de meeste regionale actieplannen van Perspectief op Werk (PoW) zien terugkomen.

Wat houdt het project skills ontologie in?

Iedereen gebruikt zijn eigen definities en standaarden van competenties en skills. Vanuit dit project werken we toe aan een landelijke standaard voor een gemeenschappelijke taal voor de gehele arbeidsmarkt en het onderwijs. Partners in dit project, CBS, CPB, VDAB, SBB, TNO en UWV, slaan hiermee een brug in de aansluiting onderwijs arbeidsmarkt en op een uniforme manier transparant maken van skills.

Wat houdt het project Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens (VUM) in?

Meer mensen aan het werk helpen. En werkgevers een completer beeld van passende kandidaten bij hun vacatures bieden, ongeacht bij welke dienstverlener of in welke regio werkzoekenden zijn aangemeld. Dit willen de VNG, UWV en het Ministerie van SZW bereiken met het programma VUM, waarin zij gezamenlijk werken aan het verbeteren van de uitwisseling van matchingsgegevens tussen dienstverleners op de arbeidsmarkt .

Verbeteren uitwisseling: gegevensstandaard en afspraken
Binnen de arbeidsmarktregio’s wordt al informatie uitgewisseld. De wijze waarop verschilt tussen regio’s, maar vaak is het arbeidsintensief, gaat het ad hoc en heeft de uitwisseling nog veel beperkingen. Gegevens worden bijvoorbeeld op verschillende manieren vastgelegd en zijn lastig uit te wisselen. Door professionals toegang te geven tot niet alleen de eigen database met profielen en vacatures, maar ook die van andere dienstverleners, krijgen professionals meer mogelijkheden en worden werkzoekenden en werkgevers minder afhankelijk van de betreffende dienstverlener waarmee zij te maken hebben.

Het Webinar is een initiatief van VUM in samenwerking met Perspectief op Werk (PoW)