Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer een nieuw interactief dashboard beschikbaar: ‘UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt’

22 juli 2020

Op vrijdag 17 juli 2020 is vanuit het Project Arbeidsmarktdashboard, waarin partners vanuit de verschillende arbeidsmarktregio’s samenwerken, weer een nieuw interactief dashboard gelanceerd. Het gaat om het dashboard ‘UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt’. Dit dashboard bevat de nieuwste arbeidsmarktcijfers over het eerste kwartaal 2020. De spanningsindicator is het geschatte aantal openstaande vacatures gedeeld door het aantal personen dat op hetzelfde moment korter dan zes maanden een WW-uitkering ontvangt. Met dit dashboard is het mogelijk om een beeld van de verhouding tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te krijgen, zowel landelijk als per arbeidsmarktregio. 

Wat is er met dit dashboard mogelijk?

Dit nieuwe dashboard biedt de mogelijkheid om per beroep de regionale en landelijke verhouding tussen vraag en aanbod te bekijken. Zo kun je als gebruiker zelf allerlei selecties en vergelijkingen maken met bijvoorbeeld andere arbeidsmarktregio’s en beroepen. Dit dashboard vormt een extra tool naast de al langer bestaande tool met statistieken op de site www.arbeidsmarktcijfers.nl.

Altijd de meest actuele cijfers

Op werk.nl kun je vanaf nu op de nieuwe pagina ’Arbeidsmarktdashboards’ terecht voor een overzicht met de meest actuele links naar de dashboards die tot nu toe beschikbaar zijn gekomen. Let op: de links (url’s) naar de dashboards worden regelmatig vernieuwd. Het is daarom raadzaam om een dashboard altijd via deze pagina op werk.nl te raadplegen in plaats van bijvoorbeeld via een eerder als favoriet opgeslagen link. Naast de actuele links naar de verschillende dashboards is er op die pagina nu ook een handleiding met uitleg over de mogelijkheden en het gebruik van de dashboards te vinden. Deze handleiding is daar beschikbaar gesteld op verzoeken vanuit verschillende arbeidsmarktregio’s. 

Derde nieuwe dashboard in een reeks

Het interactieve dashboard ‘UWV Spanningsindicator Arbeidsmarkt’ vormt het derde dashboard in een reeks nieuwe interactieve dashboards, die de komende maanden beschikbaar komen. 
Eerder dit jaar zijn er al interactieve dashboards over de vacaturemarkt en over de banenafspraak gelanceerd. In deze dashboards zijn recent de nieuwste cijfers over het eerste kwartaal 2020 beschikbaar gekomen.  

Vervolg

In het project Arbeidsmarktdashboards wordt intensief samengewerkt met de partners in de arbeidsmarktregio’s. Er wordt momenteel nog gewerkt aan nieuwe dashboards voor het aantal WW-uitkeringen, online vacatures en het aantal geregistreerde werkzoekenden bij UWV (GWU). Het streven is om in het vierde kwartaal van dit jaar de dashboards vanuit een geheel nieuw vormgegeven platform aan te bieden. 

Meer informatie of vragen over dit project? Neem contact op met wouter.vandam@uwv.nl producteigenaar project ‘Arbeidsmarktdashboards’.