Overslaan en naar de inhoud gaan

Wet vereenvoudiging banenafspraak naar Tweede Kamer

18 oktober 2023

Demissionair Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) heeft het Wetsvoorstel vereenvoudiging banenafspraak en quotumregeling aan de Tweede Kamer aangeboden. De nieuwe wet moet het het simpeler en aantrekkelijker maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.

Hoewel werkgevers toenemend bereid zijn iemand met een beperking in dienst te nemen, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat inclusief werkgeverschap voor veel bedrijven nog geen prioriteit heeft. Het is de gedachte dat het vereenvoudigen van de Wet banenafspraak daar verandering in kan brengen.

De afgelopen jaren hebben werkgevers al gezorgd voor veel extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daar ben ik blij mee. Het betekent dat meer mensen mee kunnen doen in de samenleving en zichzelf kunnen ontwikkelen. Want werk is meer dan alleen een salaris. Het gaat om je talenten kunnen ontplooien, nieuwe dingen leren en sociale contacten opdoen. Ik vind het belangrijk dat we verder toewerken naar die inclusieve arbeidsmarkt, met gelijke kansen voor iedereen.

Demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie)

Loonkostenvoordeel

Het kabinet wil werkgevers met deze wet meer ontzorgen. Momenteel krijgen zij maximaal drie jaar loonkostenvoordeel voor een werknemer uit de doelgroep van de banenafspraak. Dit voordeel kan oplopen tot jaarlijks 2000 euro per werknemer per jaar. Schouten wil dat werkgevers dit voordeel behouden zolang de werknemer in dienst blijft. Werkgevers en werknemers hoeven bij het UWV ook geen speciale verklaring meer aan te vragen. Dat moet leiden tot minder administratieve lasten. Het is de bedoeling dat deze wijzigingen per 2025 ingaan.

Geen onderscheid tussen werkgevers

Verder wil de minister geen onderscheid tussen de overheidswerkgevers en het bedrijfsleven. Met het wetsvoorstel creëert het kabinet één banenafspraak voor alle werkgevers. Het maakt dan niet meer uit bij welke werkgever iemand in dienst is.

Wijziging quotumregeling

Ook de quotumregeling gaat op de schop, een maatregel die kan worden ingezet als werkgevers de afgesproken aantallen niet halen. Lukt dit niet, dan volgt een heffing. Een quotum kan er alleen komen na overleg met sociale partners en gemeenten. In de nieuwe wet blijft de quotumregeling bestaan, maar krijgen goed presterende werkgevers een bonus: een hoger loonkostenvoordeel. Zo worden bedrijven beloond die meer werknemers met een beperking in dienst nemen.