Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoveel barrières, zoveel oplossingen: meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

04 november 2020

Meer focus op werkgevers kan meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk helpen. Dat is de conclusie van vijf pilots die de Programmaraad samen met de werkgeversvereniging AWVN organiseerde in vijf arbeidsmarktregio’s. Veel van de barrières waar de pilots op stuitten, zijn wel degelijk weg te nemen.

De barrières én oplossingen zijn opgenomen in de handreiking ‘Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk’, die vandaag is gepubliceerd.

Dat het van groot belang is om meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk te krijgen en te houden, staat buiten kijf. Naast bron van inkomsten is arbeid ook het beste medicijn, zo hebben onderzoekers aangetoond. Werk zorgt voor structuur en sociale contacten en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Daardoor vermindert de psychische kwetsbaarheid. Plaatsingen leiden zo tot besparingen op uitkeringen en zeker ook op zorgkosten.

Werkgeversfocusproject

Toch blijken werkgevers nog veel barrières te ervaren bij het in dienstnemen van iemand met psychische kwetsbaarheid. Voor de Programmaraad en AWVN was dit reden om in 2019 te starten met het Werkgeversfocusproject, bestaande uit vijf pilots in de Achterhoek, Drenthe, Friesland, Midden-Utrecht en Zuid-Kennemerland en IJmond. Doel was in elke arbeidsmarktregio vijftien tot twintig werkgevers gedurende één jaar te volgen en zo ervaringen, knelpunten en succesfactoren op te halen.

De vijf ‘AWVN-pilots’ sloten aan op de eerder genoemde Impuls-projecten, die zich meer richtten op het verbeteren van de samenwerking tussen GGZ en Werk & Inkomen. Het Werkgeversfocusproject wordt eind 2020 uitgebreid naar twintig arbeidsmarktregio’s. Zij kunnen voortbouwen op de ervaringen die in de vijf regio’s zijn opgedaan.