Overslaan en naar de inhoud gaan

Leerwerkloketten

Leerwerkloketten zijn regionale adviespunten voor leren en werken. De professionals van de leerwerkloketten helpen mensen om door scholing en advies een baan te vinden of te houden. En zij adviseren en ondersteunen werkgevers bij de combinatie leren en werken in de praktijk.

Elke arbeidsmarktregio heeft een eigen leerwerkloket. Dat is een onafhankelijk regionaal samenwerkingsverband van gemeenten, roc’s en UWV. Leerwerkloketten hebben kennis van het onderwijs en de arbeidsmarkt, en ze werken samen met onder meer SBB, het mkb, sociale ontwikkelbedrijven, brancheverenigingen en de Regionale Meld- en Coördinatiepunten (RMC). Ze zijn ook vertegenwoordigd in de meeste Regionale mobiliteitsteams (RMT's). 

Organogram Leerwerkloket, Regioplan
Bron: Regioplan

Wat doet een leerwerkloket voor werkzoekenden, werknemers en scholieren?

De adviseurs van het Leerwerkloket hebben een goed beeld van het regionale scholingsaanbod en van leerwerkvacatures. Zij helpen iedereen die daarom vraagt, grip te krijgen op hun loopbaan.  

De adviseurs voeren persoonlijke loopbaan- of arbeidsmarktadviesgesprekken volgens het stappenplan Ontdek - Kies - Leer - Werk
Ontdek: Wat zijn je talenten en interesses?
Kies: Welk beroep kies je? En wat is de kans op werk van dat beroep?
Leer: Wat heb je nodig om je doel te bereiken? Wat moet je nog leren?
Werk: Waar en hoe vind je een leerbaan?

Ook geven de adviseurs groepsvoorlichting. Leerwerkloketten vervullen zo een belangrijke functie bij het stimuleren van een leven lang ontwikkelen (LLO).

Om zicht te geven in de beroepen, taken en ontwikkelingen die er zijn in verschillende sectoren, heeft het Landelijk Team Leerwerkloketten deze per sector beschreven

Wat doet een leerwerkloket voor werkgevers?

Werkgevers kunnen bij het Leerwerkloket advies krijgen over om-, her- en bijscholing van personeel. Ze kunnen er ook hun opleidingsbehoefte bespreken, ondersteuning krijgen bij het inrichten van leerwerktrajecten en hulp krijgen bij het vinden van financiële regelingen voor scholing. Daarvoor zetten ze onder meer financial engineering in, dat is het slim combineren van diverse financieringsmogelijkheden.  

  • In 3 arbeidsmarktregio’s liep van 2019 tot 2022 een pilot Leerwerkloket Plus om de dienstverlening te intensiveren: meer loopbaanadvies, de regionale samenwerking versterken en meer zichtbaarheid krijgen. Zie ook de video Betekenis van de Pilots Leerwerkloketten Plus.

    Elk van de 3 arbeidsmarktregio’s heeft een eigen focus:

    • Friesland doet ervaringen op met het stimuleren van LLO voor werknemers
    • Twente probeert de samenwerking met een regionaal scholingsfonds uit
    • Rijnmond test de samenwerking tussen publieke en private partijen

    De Leerwerkloketten uit de pilots zetten meer in op loopbaanadvies en het inzichtelijk maken van competenties en brengen leerwerktrajecten tot stand.

Ondersteuning door de programmaraad

De Programmaraad draagt eraan bij dat in de werkgevers- en werkzoekendendienstverlening in de arbeidsmarktregio’s, goed gebruik gemaakt wordt van het aanbod van de Leerwerkloketten. Zo helpen we de samenwerking tussen werkgevers, onderwijs en overheid in de regio, te versterken. 

We delen kennis en praktijkvoorbeelden online en op bijeenkomsten zoals het Leerwerkfestival,  geven advies en we brengen partijen bij elkaar.

Heb je vragen, neem dan contact met ons op via info@samenvoordeklant.nl of rechtstreeks met de projectleider.