Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmarktregio Werk in Zicht: een stabiele topper

Gepubliceerd op 26 juni 2019

Werk in Zicht is de naam van de arbeidsmarktregio in Groningen en Noord-Drenthe. Het regionaal werkbedrijf, dat voortkwam uit het sociaal akkoord in 2013, heet eveneens Werk in Zicht. Het verschil is dat de arbeidsmarktregio breder is en zich richt op het verbeteren van het functioneren van de gehele regionale arbeidsmarkt. Het werkbedrijf is er voor de afspraakbanen voor mensen met een beperking. Al met al is Werk in Zicht een sterke merknaam, zeker ok onder werkgevers, aldus Pieter Nammensma, programmamanager arbeidsmarktregio Groningen.

Werk in Zicht is de naam van de arbeidsmarktregio in Groningen en Noord-Drenthe. Het regionaal werkbedrijf, dat voortkwam uit het sociaal akkoord in 2013, heet eveneens Werk in Zicht. Het verschil is dat de arbeidsmarktregio breder is en zich richt op het verbeteren van het functioneren van de gehele regionale arbeidsmarkt. Het werkbedrijf is er voor de afspraakbanen voor mensen met een beperking. Al met al is Werk in Zicht een sterke merknaam, zeker ook onder werkgevers, aldus Pieter Nammensma, programmamanager arbeidsmarktregio Groningen.

Koploper plaatsingen

Werk in Zicht is de topper onder de regio’s als het gaat om het realiseren van afspraakbanen. De doelstelling voor eind 2019 is nu al gehaald. Dat ligt aan verschillende dingen, legt Nammensma uit.

  1. Bij het begin van de banenafspraak was er al meteen een goede score omdat er een transitie speelde waarbij SW-bedrijven onderdelen overdroegen aan private bedrijven, en de arbeidsgehandicapte medewerkers meegingen. Het ging om enkele honderden.
  2. De boodschap is goed uitgevent onder werkgevers. Onder meer door een aanjager aan te stellen, die de boer op is gegaan.
  3. In het noorden zijn de werkgevers wellicht wat meer begaan met sociale problematiek. Het is een relatief arme regio, met veel werklozen en mensen in de SW. Iedereen, ook werkgevers, heeft daar wel iets mee te maken in zijn of haar directe omgeving.
  4. De goede verbinding met VSO/Pro onderwijs. Het project ‘route naar werk’ is inmiddels gepromoveerd tot reguliere werkwijze.
  5. De veelvuldige toepassing van jobcoaching, aanmerkelijk meer dan in andere regio’s.

Resultaten plaatsingen

De Monitor afspraakbanen arbeidsmarktregio Groningen (t/m eind 2017) laat het volgende beeld zien:

 

grafiek, staafdiagram

Het aantal afspraakbanen is in het derde kwartaal van 2017 toegenomen tot 3044, ruim 1500 meer dan het streefcijfer voor dit jaar.

  • De verdeling van banen over de sectoren ziet er als volgt uit
tafel
  • De groei bij de (reguliere banen bij de) overheid zet door
zeekaart

Netwerkorganisatie

Werk in Zicht is qua oppervlakte de grootste arbeidsmarktregio in Nederland en omvat Groningen en het noorden van Drenthe. In totaal zijn 36 partijen betrokken, waaronder 24 gemeenten, UWV en 8 SW bedrijven. Er is een aantal duidelijk te onderscheiden subregio’s, ieder met eigen kenmerken en problematieken:

  • Noorden, het aardbevingsgebied
  • Oosten
  • Stad Groningen
  • Stad Assen

Werk in Zicht is geen aparte organisatorische entiteit, maar een netwerkorganisatie. Deelname is vrijwillig, maar dat betekent niet vrijblijvend. Er is een bestuur, dat wordt gevormd door de wethouders van de grootste gemeenten. Vanuit de directies van betrokken partijen is een directeurenoverleg samengesteld. De 4 subregio’s hebben een eigen directieoverleg. Deze overleggen hebben geen juridische status, gemeenten blijven autonoom. Regiobreed zijn er 5 brancheteams, met ieder een structureel afstemmingsoverleg. Hiermee zijn alle branches afgedekt.

Het resultaat is een werkbedrijf met uniforme werkprocessen en regelingen, voor werkgevers en voor arbeidsgehandicapten. Niet van boven opgelegd, maar omdat het beter en efficiënter werkt. Zo bestaan er regionale regelingen voor vouchers en voor jobcoaching. De begeleiding van werkgevers is overal in de regio op dezelfde leest geschoeid. De contacten worden actief gedeeld, dus voor een werkgever geldt dat als hij contact heeft met één van de partijen van Werk in Zicht hij ook ‘binnen’ is bij alle andere deelnemers.

Route naar Werk

Route naar Werk beoogt een naadloze aansluiting tussen VSO/Pro onderwijs en werk. Daartoe kijken consulenten van Werk in Zicht al vanaf het 14de levensjaar mee met de leerlingen. Dat kan doorlopen tot 27 jaar. Zo wordt voorkomen dat leerlingen de aansluiting op de arbeidsmarkt missen. De school is verantwoordelijk tot 17 jaar, maar als het mis gaat is dat te laat om het tij te keren, zo is de ervaring. Het gaat in de regio om 18 scholen, waar ongeveer 3000 leerlingen op zitten. Per jaar worden ongeveer 300 leerlingen ‘afgevangen’ die anders tussen wal en schip zouden vallen.

Het plan is om hetzelfde te gaan doen bij het Entree onderwijs, zegt Nammensma. “Daar liggen namelijk vergelijkbare zorgen. Het gaat erom de samenwerking echt te ontwikkelen. Dat is een flinke klus en het kost (dus) veel geld. Maar het is een goede investering het levert ook veel op.”

Jobcoaching

Uit een landelijk onderzoek naar de inzet van jobcoaching blijkt dat wij dat relatief vaak inzetten, vertelt Nammensma. “Bij ongeveer 90% van de plaatsingen passen we jobcoaching toe. Dat is (veel) meer dan in andere regio’s, waar het hoogste percentage eerder 50 is. Dit is wellicht ook een succesfactor. We hebben veel expertise over jobcoaching in huis, ook omdat die coaches van SW naar gemeenten zijn gegaan. De kennis wordt verder verspreid en gedeeld door onder meer expertmeetings.”

Focus en commitment

Nammensma heeft twee tips voor het organiseren van een goed functionerende, stabiele arbeidsmarktregio.

  1. Focus. Doe niet alles in één keer. Stel prioriteiten. Er zijn altijd veel ideeën, maar let erop dat het niet te ambitieus wordt ingestoken. Voor WIZ ligt de focus bij:
    1. Dienstverlening aan werkgevers
    2. Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt
  2. Neem de bestuurders goed mee. Dan heb je geen last van hen, maar krijg je steun en commitment.

Het verkrijgen van commitment begon bij de directeuren van Sociale Diensten en Sociale Werkvoorziening. . Toen zij achter Werk in Zicht stonden, waren de bestuurders (door hen) makkelijk te overtuigen van de voordelen, aldus Nammensma. “Ik heb geen last van bestuurders, maar juist profijt.” Het commitment van de medewerkers is vervolgens relatief makkelijk. “Zij vinden elkaar sowieso wel. We hoefden dat alleen maar wat extra te faciliteren, bijvoorbeeld door expertmeetings te organiseren.”

Middenmanagement

Het lastigst is het middenmanagement: de teamleiders, afdelingshoofden etc., zo vervolgt Nammensma. “Daar hebben we veel aandacht aan besteed. Zij moeten immers de medewerkers de ruimte geven om mee te draaien in projecten, naar bijeenkomsten te gaan, etc.” Hoe is dat aangepakt?

  • Ontmoetingen voor het middenmanagement, waarin zij worden geïnformeerd over de samenwerking.
  • Professionaliseren van de projecten. Bij nadere beschouwing bleken veel projecten niet (helemaal) te voldoen aan de eisen die aan een project worden gesteld. Nu is er:
    • Een duidelijke structuur voor de projecten
    • Een (korte) opleiding in projectmatig werken
    • Een startup sessie voor ieder project
    • Een duidelijk projectteam
    • Een directeur die de opdrachtgeversrol speelt

Communicatie

Nammensma vat de voorwaarden voor een succesvolle arbeidsmarktregio samen:

  • Helderheid over de opdracht en het doel van de samenwerking.
  • Commitment van bestuur en management.
  • En ook van medewerkers. Anders komt het niet van de grond.
  • Haal resultaten op en laat ze zien. Beschrijf de projecten duidelijk en communiceer de vorderingen duidelijk. En aan alle betrokkenen (bestuur, management, medewerkers).

Goed verzorgde communicatie, intern en extern, is een cruciale slaagfactor, benadrukt Nammensma. Intern is er een intranet met alle informatie, bijvoorbeeld van de brancheteams. Op de site www.werkinzicht.nl staat nieuws, maar het is ook een naslagwerk.

Uitdagingen

Natuurlijk is er ook in een goed lopende regio nog het een en ader dat beter kan. In Groningen gaat het volgens Nammensma vooral om:

  • Een goed en gezamenlijk CRM-systeem (bijvoorbeeld als schil). Nu doet iedere gemeente en UWV dat voor zichzelf.
  • Elkaars kandidaten goed en snel in zicht hebben. Nu wordt de kandidatenverkenner gebruikt, maar ook eigen systemen. “We lopen geen plaatsingen mis, maar het kan wel sneller. Het lukt nu niet altijd binnen de afgesproken 14 dagen.”