Overslaan en naar de inhoud gaan

Beter zicht op werkzoekenden én elkaars behoeften

Gepubliceerd op 15 april 2014

In de regio Midden-Holland was er tot voor kort weinig samenwerking tussen gemeenten, UWV en uitzendbureaus. Door het project Ontsluiting Werkzoekendenbestand hebben de partijen elkaar helemaal gevonden. En lessen geleerd om beter samen te werken.

Kerngegevens project
Wie: 5 gemeenten, UWV, 1 SW-bedrijf en 8 uitzendbureaus.
Wat deden zij? Cv’s ontsluiten op Werk.nl met hulp van een uitzendbureau en plaatsen van kandidaten met een stimuleringsregeling voor uitzendbureaus.
Kwalitatieve resultaten: Partijen hebben elkaar leren kennen, begrijpen én gevonden. Met kortere lijnen, beter zicht op kandidaten en elkaars behoeften, is de prille samenwerking rijp voor een vervolg.
Contact: Marloes Dettingmeijer (projectleider), marloes.dettingmeijer@ gouda.nl.
Publieke partijen: Gemeenten en UWV.
Private partijen: Groene Hart service, Herenbos, Timing, Randstad, Ruimbaan, Tempo-Team, Tops bv, Trend People.

Al aan het begin van het project waren alle partijen het eens dat aan de samenwerking gewerkt moest worden. Die was er nagenoeg niet, tussen uitzendbureaus en de ketenpartners. Een stimuleringsregeling moest uitzendbureaus aansporen zich in te zetten voor kandidaten in de WWB-bestanden. Als iemand minimaal 300 uur werkte, stond daar een fee per uur tegenover. “Hoe je het wendt of keert, uitzendbureaus blijven commerciële partijen”, schetst de projectleider.

De regeling pakte volgens de projectleider goed uit. Uitzend- bureaus stimuleerden hun eigen medewerkers om toch wat verder te kijken naar de doelgroep in de WWB. Met de fee kon daarvoor tijd worden vrijgemaakt. Om extra begeleiding te bieden voor kandidaten en hen zo aantrekkelijker te maken voor werkgevers.

Vaste contacten

Heel belangrijk voor de samenwerking was het creëren van kortere lijntjes door voor alle uitzendbureaus vaste contacten aan te stellen bij gemeenten. Dat zorgt voor meer snelheid en betere afstemming van behoeften. “Gemeenten zijn nu veel beter op de hoogte waar uitzendbureaus behoefte aan hebben”, aldus een uitzender. Er kon snel worden geschakeld. Ook voor een spoedvacature. “Binnen twee uur zaten kandidaten via de gemeente aan tafel, waarvan we er één konden plaatsen. Dat was voorheen niet gelukt.”

Doelstellingen

In totaal zijn tijdens de projectperiode 34 kandidaten geplaatst, maar daarna liepen er nog gesprekken met tientallen kandidaten. Om de andere doelstelling te bereiken (ontsluiting van 350 cv’s vanuit de WWB op Werk.nl) huurde het projectteam een uitzendbureau in. Het aanmelden van kandidaten hiervoor had niet bij alle betrokken partijen hoge prioriteit. Hierdoor verliep dit proces in het begin wat moeizaam. Uiteindelijk is de doelstelling behaald en werd het plaatsen van een cv op Werk.nl een voorwaarde voor iedereen die Bijstand aanvraagt. Een aandachtspunt volgens de partners is wel dat Werk.nl voor een deel van de klanten uit de gemeentelijke bestanden niet heel gebruiksvriendelijk is.

Vervolg

De belangrijkste doelstelling is hoe dan ook geslaagd: intensievere samenwerking creëren tussen ketenpartners en uitzendorganisaties. De gemeenten willen ook door met de stimuleringsregeling. “We zitten meer dan ooit op één lijn”, aldus de projectleider. “We werken samen en vinden elkaar veel sneller dan voorheen. Uitzendbureaus weten nu ook dat er tussen WWB’ers echte toppers kunnen zitten. Ze zijn ook meer betrokken geraakt bij gemeenten. Wij hebben belangrijke vooroordelen bij elkaar weggenomen.”

“GEMEENTEN WETEN NU VEEL BETER WAAR UITZENDBUREAUS BEHOEFTE AAN HEBBEN”

- TAMARA DEN BRABER, ACCOUNTADVISEUR SAMENWERKING GEMEENTEN & RANDSTAD BIJ RANDSTAD