Overslaan en naar de inhoud gaan

Betere resultaten na koerswijziging

Gepubliceerd op 15 april 2014

Een tussentijdse koerswijziging heeft de resultaten in de regio Zeeland aanzienlijk verbeterd. Oorspronkelijk voerden intercedenten tweewekelijks gesprekken met kandidaten voor een uitgebreide kennismaking. Persoonlijke presentaties van werkzoekenden in de Provinciale Zeeuwse Courant zorgde voor positieve reacties, maar niet voor plaatsingen. Het succes groeide toen Randstad dertig kandidaten een halfjaarcontract aanbood en hen ging plaatsen.

Kerngegevens project
Wie: 13 gemeenten, UWV en 5 uitzendbureaus (meerdere vestigingen).
Wat deden zij? Werkzoekenden persoonlijk laten kennismaken met intercedenten en kandidaten presenteren in een regionale krant.
Kwalitatieve resultaten: Publieke en private partijen vinden elkaar nu beter en naast de uitstroom naar betaald werk zijn vooroordelen over de doelgroep weggenomen.
Contact: Mandy Leenpoel (projectcoördinator), m.leenpoel@goes.nl.
Publieke Partijen: UWV en gemeenten.
Private Partijen: Manpower, Randstad, Tempo Team, Agojobs, Matchpoint banen.

In goed overleg en met maatschappelijke verantwoordelijkheid als achtergrond, hebben alle gemeenten in Zeeland en Randstad elkaar gevonden in de aangescherpte aanpak. Gemeenten droegen daarbij een deel van het risico. Het arbeidscontract van een halfjaar (minimaal 32 uur per week) zorgt ook dat iemand geen uitkering meer nodig heeft. Het project is echter voor iedereen pas een succes als kandidaten daadwerkelijk aan het werk gaan.

Beter resultaat

Onder de nieuwe projectnaam Zeeland@Work kregen de dertig werkzoekenden op 31 januari 2014 een contract bij Randstad. Negentien van hen hadden al snel een baan. Voor de overige kandidaten was de verwachting in februari dat zij ook snel aan de slag kunnen. De oorspronkelijke aanpak had tot de koerswijziging veertien officiële plaatsingen opgeleverd.

“ DE OPVATTING DAT IEDEREEN METEEN KAN WERKEN, HEBBEN WE DOOR ONZE ERVARINGEN LOSGELATEN” - MANDY LEENPOEL, PROJECTCOÖRDINATOR GEMEENTE GOES

Strenge selectie

Naast een moeilijke arbeidsmarkt heeft bij een deel van de kandidaten ook gebrek aan motivatie het behalen van de doelstelling (130 plaatsingen) bemoeilijkt. Lik op stuk-beleid kan dit volgens de samenwerkingspartners helpen voorkomen. Ook de eerste selectie door gemeenten moet  zorgvuldiger. Dit bespaart uitzendbureaus kostbare tijd en moeite. Slechts 1 op de 3 kandidaten bleek geschikt voor vacatures van uitzendbureaus. Dat demotiveerde intercedenten. Kandidaten hielden vaak bij de eerste selectie informatie achter die later wel aan bod kwam bij een intercedent. Het uitzendbureau werd dan geconfronteerd met een kandidaat die bij nader inzien minder geschikt bleek. Strengere selectie aan de poort kan dit tegengaan.

Meer onderling contact

De intensieve samenwerking is alle partijen goed bevallen en krijgt een vervolg. Uitzendbureaus zoeken nu contact met gemeenten en UWV als zij geschikte vacatures hebben. Als er nog eens 130.000 euro aanjaaggeld beschikbaar zou komen, zouden Zeeuwse gemeenten volgens de projectleider een intercedent kunnen opnemen in de gemeentelijke organisatie om de samenwerking verder te verankeren. Met goede mogelijkheden voor gezamenlijke selectie aan de poort, waarbij intercedenten en klantmanagers intensief

Samenwerken

Vooroordelen wegnemen Krantlezers en werkgevers reageerden positief op de presentaties van werkzoekenden in de regionale krant. Het beeld van de ‘niet-representatieve werkzoekende’ is hierdoor bij een groot publiek weggenomen. Een aantal werkgevers bood ook concrete kansen, maar dit leidde niet tot plaatsingen. Ook nu bleken geselecteerde kandidaten, bij nader inzien minder geschikt dan andere sollicitanten.