Overslaan en naar de inhoud gaan

Detacheren en ontzorgen onder de Participatiewet in Tilburg

Gepubliceerd op 18 december 2017

In Tilburg detacheert het SW-bedrijf mensen die onder de Participatiewet vallen. Het doel: de stap kleiner maken voor reguliere bedrijven om deze mensen werk te bieden. De gemeente Tilburg en SW-bedrijf Diamant-groep lichten de nieuwe detacheringsconstructie toe.

In Tilburg detacheert het SW-bedrijf mensen die onder de Participatiewet vallen. Het doel: de stap kleiner maken voor reguliere bedrijven om deze mensen werk te bieden. De gemeente Tilburg en SW-bedrijf Diamant-groep lichten de nieuwe detacheringsconstructie toe. 

Werkgevers kiezen steeds vaker voor flexibel personeel. Dat is een algemene ontwikkeling op de arbeidsmarkt, die in het bijzonder geldt voor mensen met een beperking. “Werkgevers vinden het een risico om iemand uit de doelgroep aan te nemen, en bovenal: ze vinden het gedoe”, vat Willianne Verbakel, projectmanager innovatie bij Diamant-groep, het kernachtig samen.

Het Tilburgse SW-bedrijf probeert deze drempel te verlagen. “Als wij een Participatiewetmedewerker detacheren bij een regulier bedrijf, nemen wij de juridische en administratieve taken van de werkgever over. Zo vragen wij de loonkostensubsidie aan bij de gemeente en brengen deze automatisch in mindering op de maandelijkse detacheringsvergoeding. Daarnaast voeren we loonwaardemetingen uit, doen de ziekmeldingen bij het UWV van medewerkers met een no-riskpolis en sluizen de Ziektewetuitkering direct door naar de werkgever. Een spin in het web, eigenlijk.”

"P-detachering speelt in de op de wens van werkgevers tot flexibilisering en ontzorging”, vult Felicia Kuijer aan, beleidsadviseur arbeidsmarkt bij de gemeente Tilburg.

TIPS

  • Realiseer je dat detacheren onder de Participatiewet écht anders is dan SW-detacheren. De rol van de inlener is veel groter. Bijvoorbeeld als het gaat om het beoordelen van het functioneren van de medewerker en de verzuimbegeleiding. Wees daar eerlijk over.
  • Zorg voor voldoende kennis over de complexe ABU-cao.
  • Zelf opnieuw het wiel uitvinden? Niet nodig. Diamant-groep stelt graag haar backoffice-ondersteuning beschikbaar aan andere SW-bedrijven of gemeenten.

Detachering of payrolling

Diamant-groep en de gemeente Tilburg spreken over detachering, maar strikt genomen gaat het om payrolling. Bij detachering verricht het detacheringsbedrijf namelijk ook de werving en selectie – en dat doet Diamant-groep nu juist niet. "Gemeenten en UWV zorgen voor de kandidaten en plaatsen hen bij werkgevers. Wij zijn het instrument voor gemeenten en UWV als een werkgever een persoon met een beperking wel een kans wil geven, maar niet in dienst wil nemen. Diamant-groep heeft al jarenlang ervaring met payrolling, bijvoorbeeld voor mensen zonder beperking die in dienst komen van de gemeente Tilburg.” Kuijer: “P-detachering is vooral een extra instrument voor onze uitvoering om kandidaten te matchen op de vacatures van werkgevers.”

ABU-uitzendcao

Bij de payrolling maakt Diamant-groep gebruik van haar dochteronderneming, de bv 18k-Flex. Deze bv werkt op basis van de uitzendcao van brancheorganisatie ABU. Met één belangrijk verschil: het uitzendbeding, dat bepaalt dat de overeenkomst tussen uitzendbureau en reguliere uitzendkracht de eerste anderhalf jaar op ieder moment kan worden beëindigd, is niet van toepassing. Verbakel: “De plaatsingen duren minimaal drie maanden. Dat past beter bij de doelgroep dan een paar weken hier en een paar weken daar. Soms doen we wel aan risicobeperking voor de werkgever door vier maal een contract van drie maanden af te sluiten in plaats van één keer een jaar. De gedetacheerden worden net zoals alle andere medewerkers behandeld. Denk bijvoorbeeld aan een vast maandloon en vakantiedagen. Voor een deel van de Participatiewetmedewerkers is het toegestaan dat zij het eerste jaar het wettelijk minimumloon verdienen, daarna gaan ze mee met het cao-loon van de inlener.”

Andere tak van sport

Diamant-groep detacheert natuurlijk ook SW'ers. Verbakel benadrukt echter dat detacheren onder de Participatiewet een heel andere tak van sport is. “De rol van de inlener is veel groter. Bij detachering onder de Participatiewet moet hij bijvoorbeeld zelf zorgen voor verzuimbegeleiding en functionerings- en beoordelingsgesprekken. Verder gaan SW-detacheringen vaak gepaard met een vast dienstverband, dat na afloop van de detachering doorloopt. Bij de Participatiewetdoelgroep daarentegen heeft het contract altijd de duur van de detacheringsperiode. Tot slot is de financiering totaal anders, aangezien voor SW-detacheringen rijkssubsidie geldt en hiervoor niet.”

Desgewenst levert Diamant-groep ook jobcoaches op de werkvloer. In de praktijk denken gemeenten vaak dat het ook wel zonder kan, aldus Verbakel. “Als het dan vastloopt, moeten wij zorgen voor extra ondersteuning. Althans, tot het niveau dat bij onze rol als formele werkgever past. Dat is een knelpunt, want met goede begeleiding is de kans van slagen veel groter. En zijn de werkgeversrisico's veel kleiner. Want als het na drie maanden misgaat bij een jaarcontract, moet een werkgever in het slechtste geval het hele jaar doorbetalen.”

Binnen 10 minuten reactie

De nieuwste ontwikkeling in Tilburg is dat gemeenten, UWV, werkgevers en medewerkers ook digitale ondersteuning krijgen. Via een e-portal kunnen zij bijvoorbeeld kandidaten aanmelden, mutaties en ziekmeldingen doorgeven of een overzicht van de loonkostensubsidie aanvragen. Verbakel: “En als ze online een offerte aanvragen, krijgen ze binnen tien minuten een reactie.”