Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale Meet&Greets tussen werkgevers en werkzoekenden

Gepubliceerd op 16 maart 2021

Al jarenlang organiseert sociale onderneming Onbeperkt aan de Slag (OADS) Meet&Greets tussen werkgevers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking. De maatregelen om het coronavirus in te dammen heeft hen niet tegengehouden. OADS is overgegaan op een volledige digitale dienstverlening en faciliteert nu in samenwerking met het WSP de digitale Meet&Greet XXL. De samenwerking startte in Utrecht met een pilot. Inmiddels heeft het event in een drietal andere regio’s plaatsgevonden.

Sinds de corona-uitbraak zijn veel initiatieven om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen afgelast. “Bedrijven zijn vooral aan het kijken hoe ze kunnen overleven en dat is logisch, maar  deze doelgroep heeft juist nu aandacht nodig. De digitale Meet&Greet XXL is opgezet om er tijdens corona toch voor ze te zijn, de zichtbaarheid van deze groep te vergroten en werkgevers te inspireren in de ambitie voor een inclusieve arbeidsmarkt”, vertelt Ruben Ham, landelijk adviseur werkgeversdiensten bij UWV.

Tips

  • In deze tijd is het zoeken naar een goede manier om ontmoetingen te creëren. Daar is dit een mooi middel voor. Ga ervoor!
  • Sommige regio’s vinden het moeilijk om werkgevers te werven, omdat ze denken dat die er niet op zitten te wachten, maar het tegendeel is waar.  In Utrecht deden 30 werkgevers en 120 werkzoekenden mee. In Breda 40 werkgevers en 137 werkzoekenden. In Zoetermeer 50 werkgevers en 160 werkzoekenden. Dus geef het een kans. 
  • Zorg dat je een projectgroepje vormt met maximaal vijf mensen. Hoe meer mensen, hoe ingewikkelder het wordt.

Het event bestaat uit de volgende onderdelen: webinars voor werkzoekenden, inspiratiesessies voor werkgevers, een online ontbijtsessie met werkgevers, de Meet&Greet XXL op afstand en een digitaal werkcafé. Ruben: “De webinar voor werkzoekenden bestaat uit verschillende sessies met thema’s als digitaal solliciteren, talentinzicht en ontwikkeling en werken en uitkering. Werkgevers krijgen inspiratiesessies die zich focussen op thema’s als inspiratie en draagvlakcreatie en inclusief ondernemen in de praktijk. Alle sessies vinden in een periode van 14 dagen voorafgaand aan het event plaats.” 

Na de inspirerende sessies is het tijd voor de 1 op 1 gesprekken tussen de werkgevers en werkzoekenden. “Onbeperkt aan de Slag zorgt voor de planning van die gesprekken en alle vooraf noodzakelijke testen. Tijdens en na het event is het digitaal WerkCafé geopend. Werkzoekenden kunnen er vragen stellen, hun eigen pitch laten checken of even tussen de gesprekken door uitblazen en ervaringen delen. Na het event is er de mogelijkheid van nazorg waarin diverse werkzoekenden en werkgevers met elkaar in contact worden gebracht als dit op de dag zelf om wat voor reden dan ook niet is gelukt”, legt Ruben uit. 

Onbeperkt aan de Slag heeft een symbolisch rolstoelwiel als logo en wil daarmee onder andere zeggen dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Ruben: “Het eerste wiel is overgedragen door de staatssecretaris van Sociale zaken, Bas van ’t Wout. Utrecht heeft het wiel overgedragen aan Breda. Breda aan Zoetermeer. De kosten zijn 10.000 euro, maar Onbeperkt aan de Slag neemt veel werkzaamheden over. Enige wat je als regio moet doen is het uitnodigen van werkgevers en werkzoekenden. Ben jij de volgende regio?”  

Lees meer op www.perspectiefopwerk.info